Saturday, February 28, 2009

Cinta beg putih(Part 27)

Peperiksaan SPM sudah setahun berlalu.Fazrina mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPMnya.Begitu juga dengan rakan-rakannya yang lain.Faz kini mununtut di Uitm Shah Alam dalam jurusan architecture.Manakala Rizal juga di universiti yang sama namun Rizal mengambil jurusan mechanical engineering.Kedua-dua mereka sibuk dalam pengajian masing-masing namun hubungan Faz dan Rizal masih lagi utuh.Sesekali Faz akan keluar bersama Rizal namun dia perasan Rizal sudah makin berubah sejak kebelakangan ini.Ada juga dia bertanya namun Rizal hanya mendiamkan diri.Dia akhirnya menganggap Rizal sibuk dengan pengajiannya.Tiba-tiba lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang.Faz mencapai handphonenya.Dia menekan punat hijau di handphonenye dan menjawab panggilan tersebut.

"Hello"

"Err..hello.Ni Fazrina ke?"

"Err ye saya Fazrina.Boleh saya tau siapa ni?"

"Fazrina.Auntie ni mak Rizal.Fazrina boleh panggil Auntie Ros aja"

"Ouh.Ada ape ye auntie call saya ni?"

"Maaf la ye Fazrina kalau auntie mengganggu.Auntie call ni nak bagitau .Err..sebenarnya Rizal..sekarang ni..hmm..Rizal sekarang ni berada di hospital.Keadaan dia teruk juga.Dia tak abis-abis dok sebut name Fazrina.Sebab tu la auntie call Fazrina ni"

"Hah?!! Rizal masuk hospital? kenape auntie?Dia sakit ape? kenapa saya tak tau?Bila auntie?"tanya Faz bertubi-tubi.

"Err..auntie rasa baik Faz datang hospital sekarang.Nanti auntie cerita."

"Ok auntie.saya datang sekarang"Faz menekan butang merah di handphonenye.Dia kemudian mendial no Puteri.

"Err..hello Puteri.Awak busy tak sekarang?Boleh teman kita tak?"

"Kita tak busy sangat.Teman g mana?"

"Gi hospital.Rizal masuk hospital.Kita tak tau sebab apa"

"Oh yeke?Ok2..awak amik kita la.boleh?"

"OK."


Di Hospital


"Oitt Faz sinilah"panggil Fizlan.Dia memang berada di situ menemani mak Rizal yang sedang dalam kesedihan.Faz yang tercari-cari wad Rizal terpandangkan Fizlan,dia terus menuju ke arah Fizlan sambil diikuti Puteri.

"Fizlan camne RIzal?Dia ok? camne dier leh masuk hospital?"

"Faz rilex la satu-satu.Apa kata kita masuk dulu."Fizlan pun berjalan masuk ke wad yang menempatkan Rizal.Faz mengikutnya daripada belakang.Faz mengucapkan salam ketika masuk ke dalam wad tersebut.Kelihatan Rizal sedang tidur di atas katil manakala terdapat seorang wanita di sebelahnya.Wanita itu bangun apabila dikejutkan Fizlan.Dia memandang ke arah Fazrina dan kemudian tersenyum.

"Ini la Fazrina ye?Sorry la auntie tertido tadi.Penat sangat.Meh la tengok Rizal ni.Lan kejutkan Rizal tu"arah Auntie Ros.

"Eh takpe la Fizlan.Tak payah kejutkan Rizal.Kesian dia.Biar la dia tido.Hmm auntie camne Rizal boleh masuk hospital ni?"

"Kamu tak tau lagi ke?Apa kamu ni Lan.Bukan auntie suruh kamu bagitau ke tadi?"

"Sorry auntie.Saya lupa.Lawak sangat tengok muka Faz time tu.Risau gila."kata FIzlan sambil tersengih.

"Ada2 je kamu ni.Tak de ape la Fazrina.Rizal ni accident je.Kena langgar kereta.Sampai patah kaki ngan tangan dia.Tapi koma juga dia 3 hari.Bangun2 terus sebut nama kamu.Terkejut auntie ble dia sebut nama kamu.Ingat sape la.Nasib si Lan ni bagitau kamu ni girlfriend Rizal.Kalau tak sampai sekarang auntie tak tau.Tak sangka auntie Rizal ni pandai pilih girlfriend.Cantik."puji Auntie Ros.

"Ouh.Accident.Ingatkan ape la tadi.Eh Rizal da bangun la tu"kata Faz sambil berjalan menuju ke katil Rizal.Rizal membuka matanya dan memandang ke arah Faz.Dia tersenyum.Rizal memandang ke arah maknya pula.Mengisyaratkan supaya meninggalkannya bersendirian bersama Faz.Maknya yang agak sporting itu menarik Puteri dan Fizlan meninggalkan bilik itu.Rizal kembali memandang ke arah Faz.

"Hai sayang.Apa khabar"

"Rizal!!Awak ni menakutkan saya je.Camne boleh accident ni?Saya hampir nak nangis tau tadi ble mak awak bagitau awak masuk hospital"kata Faz sambil memukul perlahan tangan Rizal.Dia kemudian menggenggam tangan Rizal erat.Rizal membalas genggaman tangannya itu.

"Sorry ek sayang.I janji tak buat lagi.I rindu sangat kat U sayang.Bila I sedar dari koma ari 2 I tengok U takde.I sedih sangat"

"Sorry.I tak tau U masuk hospital"

"It's ok.I faham.Sayang kenapa I tengok U makin gemuk ek sekarang?"usik Rizal

"Rizal!!!"kata Faz sambil mencubit tangan Rizal kuat.Rizal hanya ketawa.Di luar pintu wad itu,terdapat sepasang mata memandang ke arah mereka dengan penuh dendam.'Aku akan buat kau menderita Faz.Sekarang ketawa la kau puas-puas.Lepas ni jangan harap kau akan ketawa'.

Saturday, February 21, 2009

Cinta beg putih(Part 26)

"Qis..cepatkan waktu berlalu.Saya rasa cam baru semalam je saya masuk sekolah ni dan berkenalan ngan awak.Tak sangka kita akan menduduki SPM minggu depan.Rase cam sekejap je."kata Fazrina.Mereka sedang mengulangkaji pelajaran di rumah Fazrina

"A'ah kan.Sekejap sangat.Awak ngan Rizal pun da lama jadi pasangan kekasih.Rasenye awak la girlfriend Rizal yang paling lama bertahan.Selalu Rizal tak sampai 2 bulan ngan girlfriend dia mesti putus."

"ha ha awak ngan Fizlan pun sama.Da la couple senyap-senyap.Sikit pun tak bagitau saya."

"Fizlan tu.Hmm entah lah.Dia cam tak amik kesah sangat pasal saya.Saya call pun cam nak tak nak je angkat.Eh Faz kawan awak yang kita jumpa time pegi KLCC tahun lepas tu hensem gak.Dia da de girlfriend blom?"

"Kawan mane satu ni?"

"Ala..yang time pegi jumpa Daz,Puteri and yang lain-lain tu.Kan dia ade skali.Awak ngan dia kan pegi beli tiket wayang sesame"

"Oh Hakimi ke? Entah la.Rasenye dier takde girlfriend kot.Kenape awak berminat ke?

"Minat la gak.Bila la boleh jumpa dia lagi"

"Ha ha ha saya bagitau Fizlan kang awak minat kat Hakimi.Tapi kalo awak betul-betul minat kat Hakimi saya boleh tolong"kata Faz sambil mengangkat sebelah keningnya ala ala Ziana Zain.

"Bagitau la Fizlan tu.Biar dier jealous.Padan muka.EH betul ke awak nak tolong ni? Thankss.Sayang awak"kata Balqis sambil memeluk Faz sambil menjerit keseronokan.Faz hanya tersenyum hambar.Di hati hanya tuhan sahaja yang tahu.

Malam itu,

"Faz kau ni gila ke ape? NO aku tak setuju.Kau ingat Hakimi tu bola ke? Weii fikir la Hakimi tu suka kat kau.Mane boleh kau bagi Hakimi tu suka-suka je kat Balqis tu.Lagipun aku tak berapa suka ngan Balqis tu.Tengok perangai dia macam jahat je"kata Daz apabila Faz menelefonnya malam itu.

"Tapi Daz kau kena ingat aku ngan Hakimi bukan ade ape-ape.Aku tak boleh pentingkan diri.Aku dah ada Rizal sekarang"

"Faz aku nak tanya.Kau ni betul-betul cintakan Rizal or kau frust dengan Hakimi dulu sampai kau terima cinta Rizal."

"Aku..aku..err..entah la aku pun tak sure"

"Tengok.Kau sendiri pun tak sure camne kau bleh terima Rizal."

"Daz please.Aku sayangkan Rizal.Ya memang dulu aku terima Rizal sebab aku kecewa dengan Hakimi tapi sekarang aku da mula sayang kat Rizal"

"Ko sayang je kat Rizal bukan cintakan dia pun"

"Sayang dan cinta tu kan sama"

"Tak sayang dan cinta adalah dua perkara yang berbeza.Weii kau ni tak sekolah ke ape?OK kalau kau nak aku tolong jodohkan Balqis ngan Hakimi boleh.Tapi kau jangan menyesal lak nanti."

"Tak aku takkan menyesal"kata Faz.


Sehari sebelum SPM


"Faz..saya saya..err"Balqis tergagap-gagap untuk memberitahu sesuatu kepada Faz.Dia tahu Faz begitu pantang apabila ade orang mengganggunya ketika dia sedang belajar.Tetapi dia harus memberitahu juga kepada Faz.Dia ingin berkongsi kegembiraan dengan Faz.

"Hmm..ada ape?"tanya Faz.Faz pelik apabila melihat Balqis tergagap-gagap.'bukan aku nak makan dia pun'kata Faz dalam hati.

"Saya da putus ngan FIzlan"

"Oh yeke?? Takziah"kata Faz selamba.Dia sudah tahu perkara itu semalam apabila dia berbual dengan Rizal di telefon.Rizal ade memberitahunya.

"Dan saya dah couple dengan Hakimi"zupp! bagai ada satu tamparan mengenai muka Faz.Faz berpusing memandang Balqis.

"Err..bila?cepatnya korang couple.Hakimi setuju?Sape mintak dulu?Awak ke Hakimi?"tanya Faz bertubi-tubi seperti polis pencen.

"Err..semalam saya keluar dengan dia.Kebetulan mak saya ada hal kat Wangsa maju jadi saya ajak la Daz keluar.Tak sangka lak saya Daz suruh Hakimi datang.Then kitorang borak-borak la.TIba-tiba Hakimi mintak saya jadi girlfriend dier.Saya pun ape lagi kecik tapak tangan Stadium Selayang saya persembahkan."cerita Balqis sambil tergelak kecil.

"OH yeke? Tahniah.EH da la saya nak sambung study.Tengok Rizal tu da pandang.Dia kalo nampak saya tak study mesti nak borak ngan saya.Tak reti-reti lagi.Esok da la nak SPM."Faz membuka kembali buku Matematik Tambahannya itu.Dia mula membuat latihan di buku itu.Hatinya bagai dihiris pisau.Tak tau kenapa.Sakit sangat.Moodnya sudah hilang.

Saturday, February 14, 2009

Cinta beg putih(Part 25)

Peperiksaan akhir tahun baru sahaja berakhir.Cuti persekolahan sudah bermula.Hubungan Faz dan Rizal masih lagi dingin.Apabila Rizal ingin menjelaskan perkara sebenar Faz hanya akan memekakkan telinga atau membuat tidak tahu sahaja.Rizal kebuntuan idea.Dia akhirnya mendapat satu idea yang tak berapa bernas.

Lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang.Faz yang baru sahaja terlelap terjaga.Jam menunjukkan pukul 5 petang.Maknanya sudah lebih dua jam dier tertido.Faz mencapai handphonenye dan menekan butang hijau

"Hello.Hospital Tanjung Rambutan.Boleh saya bantu?"

"Hello.Oitt Faz pe kau merepek ni"suara Fizlan kedengaran di talian

"Siapa ni? Anda ingin mendaftar ke?"Faz masih dalam keadaan mamai bertanya.

"Mendaftar kemendenya.Oitt Faz kau ni baru bangun tido ke ape? Wake Up!!OIIII" Faz terkejut apabila Fizlan menjerit kuat di telinganya

"Oitt mangkuk jamban suka hati kau je menjerit kat telinga aku.Kalo aku pekak camne?"

"Kalau kau pekak menangis tak berlagu la Rizal.ha ha"kata Fizlan sambil tergelak

"Ha ha ha lawaknya.Kau memang pandai wat lawak.Ni pehal kau call aku ni?"

"Hmm..saja.Aku rindu la kat kau Faz"

"Banyak la kau punye rindu"

"Haha gurau je.Ni aku nak bagitau Rizal kena ikut family dier berpindah ke oversea"

"Oversea? Pulau Pinang? ke Singapura?"

"ha ha harapan je la dier nak pindah situ.Dia nak pindah ke Korea la"

"Ouh Korea.Dekat je.eh wait2..ape tadi?? KOREA!!?? AAAAAA.TIDAKKKK!!"

"Oitt mangkuk hayun jangan la jerit kat telinga aku.Pekak nanti.TU je aku nak bagitau and flight dia esok.Pukul 2 petang.Lagi satu aku cadangkan baik kau pegi cari dia kat KLIA esok sebab lepas ni kau takkan jumpa dia lagi da"

"Eh wait2.Asal dia tak bagitau aku pun? aku kan girlfriend dia??"

"Camne nak bagitau.Kau asyik mengelak je daripada dia."

"A'ah.Bodohnya aku!!"

"Ha ha baru tau ke?"

"huhu.Wei esok aku takut takde sape leh hantar aku la g KLIA esok.Aku call je la dia nanti"

"Eh2 lupa nak bagitau simcard Rizal ade ngan aku.Yela kat Korea tu kan mane leh pakai no Malaysia.Kalau boleh pun camne nak top up.And lagi satu kalau kau nak pegi KLIA boleh je aku hantar.Aku ade lesen motor pe.Paling2 pun aku paksa la abang aku.Dia tu daripada membuta baik dia jadi driver.ha ha"

"Ok la..Kau amik aku kul 12 esok.OK la mau sembahyang asar.Bye"

"Bye"

KLIA

"Wei Fiz..mana Rizal ni? Kau punya pasal la ni.Tengok da lambat"Faz sudah ingin menangis.Matanya melilau mencari kelibat Rizal.

"Pe plak aku punya pasal.Kau salahkan abang aku la.Sape suruh dia tak isi minyak keta.Tapi nasib baik ada teksi lalu tadi.Sempat gak kau sampai"

"Sempat memang sempat.Sekarang da pukul 1.10.Da lambat kau tau!!.Rizal mesti da masuk .Sekarang aku tak kira aku nak kau pegi cari Rizal sekarang.Cepat!!"

"Kejam doe kau.CUba kau pusing belakang jap"Faz memusingkan badannya ke belakang.Dia terkejut apabila melihat Rizal betul-betul berada di belakangnya.Hanya beberapa inci sahaja memisahkan mereka.Faz terasa seperti berada dalam dakapan Rizal.

"Hai sayang.U cari I ek? Sayang juga U kat I kann"kata Rizal sambil tersenyum.Dia mengenyitkan matanya kepada Fizlan.

"Err..tak de la I saja jalan2 ngan Fizlan"

"Yeke? Sedihnya I.OK la I pegi dulu.Bye"

"Err Rizal wait.Hmm U nak pegi mana?"

"Fizlan tak bagitau U ke?"

"Err..ada"

"SO? U tak nak cakap goodbye kat I ke?"

"Rizal.Err..please jangan pergi.Jangan tinggalkan daku.Ceh jiwang pulak.Jangan tinggalkan I please.I da tak marah la kat U."

"Betul U tak marah kat I?"

"Betul.Please jangan pergi"

"Tapi I kena pegi juga"

"Takpe la sape I nak menghalang U.U pegi la.Hubungan kita tamat sampai di sini.Kita putus"kata Faz dengan linangan air mata.

"Tapi..I still sayangkan U.Please.Jangan putus ye? U still girlfriend I"

"Tapi U kan nak pindah Korea da?"

"Err..bila plak I nak pindah Korea? I nak pegi bercuti kat Korea ngan family I je la.U ni korek telinga ke tak? TU la kalau tak tau tanya"

"Tapi Fizlan cakap..."

"Dengar la lagi cakap si Fizlan tu."

"Fizlannnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!"

Sunday, February 8, 2009

Cinta beg putih(Part 24)

"Balqis!! Bencinya saya.Sakit hati + bengang waa!! semua ade tolong la saya!!"kata Faz selepas loceng waktu rehat berbunyi.Pelajar-pelajar lain sudah turun rehat.TInggal Faz dan Balqis sahaja di dalam kelas itu.

"Awak bengang kenape ni?"

"Bengang ngan Rizal tu la.Pegi kecoh satu sekolah saya couple ngan dia.Perangai cam best je.saya mintak putus kang.Best je"

"Ha ha pasal tu je? Rizal tu memang macam tu.Cari publisiti murahan.Opss sorry terkutuk boyfriend awak.Eh da la tak payah fikir la pasal mende ni.Biasa je.Tu la dulu beria-ia kata tak suke.Siap cakap gardener sekolah ni lagi ok.Sekarang amik kau.ha ha.Da la exam tengah nak dekat da.Baik study.Lupakan Rizal sekejap"

"Hmm..betul jugak tu.Ha ha eh jom turun rehat lapar la"

"Jom.kesian Rizal kalau girlfriend dia kurus kering cam tengkorang kang"

"Bunuh karang." mereka tergelak.

Beberapa bulan kemudian,

Lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang.Faz menjawab malas handphone di hadapannya.

"Hello"

"Hai sayang.U tengah buat apa ni?"?

"Ngah hilangkan perasaan marah"

"U marah kat sapa ni? Pelik je bunyinya"

"Marah kat U la."

"U mane plak ni? U tube?

"Hey wat lawak bodo lak.Benci gila. ha ha lawaknya.huh"

"Hey kenapa marah sangat ni.Ok2 now cite ngan I cepat.I buat apa sampai U marah gila kat I ni?"

"Tak de ape ape la"

"Sayang.Please.Cite je la."

"I marah tahap cipan kat U sebab U pegi heboh kat satu sekolah yang I couple ngan U"

"Eh ble plak I heboh kat satu sekolah? I cuma bagitau kat Fizlan je"

"Oh ye? Fizlan je ek? Habis camne lak Daz boleh tau? camne lak gardener ngan mak cik kantin boleh tahu? Rizal U tahu kan I benci penipu.I now U tipu I?? bagus I 'suka' sangat.Buat la selalu.HUh da la I nak tido.Bye" Faz cepat-cepat mematikan talian.Dia mencampakkan handphonenye ke katil.Benci.Dia benci apabila rakan-rakannya mengejek dia dan Rizal.

Cinta beg putih(Part 23)

Lagu 'Just Dance' nyanyian Lady Gaga berkumandang memenuhi ruang bilik yang sunyi itu.Faz merebahkan badannya di atas katil.Dia teringat peristiwa di KLCC tadi.

Selepas Daz dan kawan-kawannya balik,Faz dan Balqis duduk berbual di hadapan bangunan KLCC itu sementara menunggu ibu Faz datang menjemput tiba-tiba Rizal duduk di sebelah Faz dan berkata kepada Balqis yang dia ingin berbual berdua sebentar dengan Faz.Faz tidak menyangka selepas Balqis berlalu meninggalkannya sebentar Rizal meluahkan perasaan kepadanya dan melamarnya menjadi pasangan kekasih dan Faz tidak tahu bagaimana dia boleh bersetuju untuk menjadi kekasih Rizal.Terlajak perahu boleh diundur terlajak kata padan muka la.Peribahasa yang diubah oleh Daz itu sentiasa bermain di mindanya.Tiba-tiba lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang.Faz mencapai handphonenya.Dia mengangkatnya tanpa melihat nama pemanggil di skrin.

"Hello"

"Hai sayang.Tengah buat apa tu?"Mata Faz terbuka luas bila mendengar suara Rizal di talian.

"Err..hai.Tak ada buat ape ape la.Dok rehat-rehat je."

"Ouh.I ganggu U rehat la ni?"Faz mengetap bibir.'mmg pun menyemak je call aku'

"Err..tak ada la.Mana de U ganggu.Kenapa U call I ni?"

"Takkan nak call girlfriend sendiri pun tak boleh?I rindu la kat U"

"Err..Rizal sebenarnyakan..err tak pe la nanti la I bagitau U kat sekolah.Eh my mum panggil.Bye."Faz cepat-cepat mematikan handphonenya.Lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang lagi.Faz memandang ke skrin handphonenye.Daz.Faz menjawab panggilan itu.

"Oitt Faz tengah buat ape tu?"

"Hmm..takde wat pape"

"Hah ni pe kes kau ngan Rizal ni.Dengar cite kau couple ngan dia tadi"

"Entah betul la kot.Eh sape bagitau kau?"

"Oitt pe kes ni.Sape suruh kau couple ngan Rizal.Aku tak setuju.Hakimi camne?"

"Nape ngan Hakimi? Dia ok je.Lagipun tah la aku da tak suka kot kat Hakimi.tah biar la .Oitt kau tak jawab lagi soalan aku.Mana kau tau aku couple ngan Rizal?"

"hoho tadi mase kau pegi beli tiket wayang ngan Hakimi..aku mintak no phone Fizlan ngan Rizal.Rizal bagitau aku tadi korang couple.Sumpah aku susah gila nak percaya."

"Kalau susah nak percaya kau nyanyi la lagu 'Percayalah' haha"

"Ha ha lawak sunguh la kau ini.Aku sepak masuk longkang kang baru menangis tak berlagu Rizal kau tu."

"Hmm..biarla dia."


Keesokannya,

"Good morning mama,papa"kata Faz sambil mencium pipi mamanya.Dia kemudian duduk di sebelah mamanya.

"Morning sayang.Wah! berseri-seri muka anak mama pagi ini.Apa rahsia? Ada teman baru ke?"

"Mama!! Mane de teman baru.Muka bibi memang sentiasa berseri la."kata Faz sambil menyuap nasi lemak ke mulut.

"Yeke ni?Papa dengar ada orang itu baru ade kekasih.Sapa name boyfriend anak kita ni mama? Rizal?"usik En Fauzi.Faz tersedak.Dia tidak tahu bagaimana mama dan papanya boleh tahu.Faz cepat-cepat meneguk air teh di hadapannya itu.

"Makan tu slow la sikit bibi.Bukan nak pegi mana pun.Kang mati tercekik menangis tak berlagu Rizal kamu tu"

"Mmmana mama nngann ppapa ttaau pasal Rizal ni??"

"Tu la berahsia lagi ngan mama.Mama ade pasang spy tau"

"ssppyy??Sape??"

"Tu la kamu.Tak mengambil tahu hal kawan-kawan.Eh mane boleh bagitau sape spy mama.Kang bocor abis rahsia."

"Hmm..Err Faz nak naik atas dulu la nak siapkan homework."Faz menolak kerusi ke belakang dan berjalan menuju ke tangga.

"Bibi nanti jap.Petang nanti papa dengan mama nak pegi Alamanda.Bibi nak ikut tak?"

"Hmm..boleh la"