Friday, July 31, 2009

Thursday, July 16, 2009

Scenery at School.

I am now at the reading corner,
looking at the scenery,
nice and green,
people come and go,
And they know where they heading for,
I see a team of basketball players,
at the basketball courts,
training for a big games,
maybe,

There are people,
sitting and watching,
talks and laugh,
There also a people,
studying for the next exam
wanting for a results,
with flying colours,
to makes the parents,
proud of them.


p.s: this is my first poem.if this poem is so bad please leave a comment so that i can improve myself next time.thank you.(haha bajet tol aq ni nak ckp english.)

Monday, July 13, 2009

Oh ketua pengawas!

"Ina ko tugas mane minggu ni?" tanya Alia.Mereka berdua merupakan pengawas tingkatan 4 di salah sebuah sekolah di Slim River,Perak.

"Hmm..tah la.Rasanya jaga belakang blok.Aku tak tengok lagi jadual.Ko da tengok ke?"tanya Ina kembali.

"Aku baru je tengok tadi.Aku kena jaga kantin la.Gila tak best tol.Da la situ budak-budak perangai cam kambing suka lepak.Memang kambing tol.Da habis rehat susah tol nak blah masuk kelas walaupun da kena halau"rungut Alia.

"Ha ha ha.Diorang kan kambing.mana nak faham.Eh2 suka hati je kita ni mengutuk orang kan.haish2"kata Ina sambil menepuk-nepuk mulutnya.Kambing yang dimaksudkan mereka adalah pelajar-pelajar yang susah hendak mendengar kata walaupun sudah berulang kali ditegur.

"Sekali sekala takpe kannn.Eh2 tu ketua pengawas kesayangan ko kan?fuyoo hensemnya.tergoda I.Ko minat dia kan Ina? Takpe-takpe aku takkan rampasnya.Aku suke tengok muka dier.Cam chinese skit-skit.Mata dier sepet and ade lesung pipit bile senyum.Comelnya.Ehem2 Ina.hahah"usik Alia.Ina sudah kemerah-merahan mukanya.Memang sejak tingkatan 1 lagi Ina sudah meminati ketua pengawasnya itu.

"Wei da-da la 2.Tengok tu.Blue hippo datang.Kang tak pasal-pasal kena marah.Ko la ni ajak aku sembang lagi.Tengok da kul 7.25.Eh2 sebelum tu teman aku tengok jadual tugas dulu"kata Ina sambil menarik tangan kawan baiknya,Alia.

********************************************************************************

Sesi persekolahan berjalan seperti biasa.Seperti dijangka Ina bertugas di belakang blok D bersama-sama dengan seorang pengawas f5.Kadang kala apabila ketua pengawas meronda kawasan itu jantung Ina pastu berdegup kencang.Alia pula tidak habis-habis memerlinya.Pada suatu hari ketika berada di dalam kelas Ina dikejutkan dengan kehadiran sepucuk surat di celah buku Matematik Tambahannya.Dia memandang sekeling dan kembali menatap suratnya itu.Selesai membacanya dia melipat surat itu dan menyimpannya di dalam beg sekolahnya.Sungguh nak muntah membacanya.Uwekk!.Ayat jiwang karat seh!.Entah siapa la yang memberinya surat itu.Ayat cam hampeh je.Jiwang betul.Ina memandang Alia disebelahnya yang sedang tidur nyenyak.

'Ewah! sedapnya ko tidur.Mentang-mentang takde cikgu.Nanti ko!'hati Ina berbisik nakal.Perlahan-lahan Ina menepuk bahu Alia dan berbisik
"Oii cikgu masuk la.Selamat pagi cikgu" Alia yang terkejut terus bangun dan menjerit dengan kuatnya "Selamat Pagi Cikgu".Kelas yang hingar-bingar itu terus terdiam.Kalau ada orang kentut pun pasti semua akan mati di situ juga.Semuanya memandang ke arah Alia.Alia memandang sekeliling dan tersengih-sengih.Dia duduk kembali di tempatnya.Mata Alia tajam memandang ke arah Ina yang tergelak-gelak tak hengat dunia.

"Amboii anak dara.Nak gelak tu tak yah la over sangat.Tu ketua pengawas ko depan pintu.abis la dier tengok ko gelak.jatuh saham."terus terdiam Ina mendengar ayat Alia itu.Matanya terus memandang ke pintu dan mencari-cari ketua pengawasnya itu.Dia memandang semula ke arah Alia yang sudah tergelak.Cis! 1-1.

***********************************************************************************

Peperiksaan pertengahan tahun sudah sebulan berlalu.Result yang diterima juga amatlah membanggakan.Kini pelajar-pelajar tingkatan 3 dan 5 sudah mula sibuk untuk pergi 'berperang' dengan En PMR dan En SPM.Pelbagai strategi mula dirancang oleh mereka.Namun bagi Ina dia sudah berjaya mengalahkan En PMR tahun lepas dan hanya menunggu untuk berlawan dengan En SPM pada tahun hadapan.Sedang Ina sibuk mengulangkaji pelajaran di belakang blok D ketika sedang bertugas,ketua pengawas sekola mereka lalu.Ketika itu hanya Ina sahaja di belakang blok itu.Blok D tidaklah tersorak.Blok itu terletak berdekatan dengan kantin dan dewan jadi tidaklah Ina terlalu takut menjaga di kawasan itu kerana jika terjadi apa-apa sudah tentu ramai yang melihat.Eh apa merepek tiba-tiba ni? masuk balik cite tadi.Ketua pengawas itu mengatur langkah ke arah Ina dan terus dengan selamba beruknya duduk di sebelah Ina.Ina yang perasa ada orang duduk di sebelahnya hanya membuat muka selamba beruk sahaja.Ah! buat pe sibuk nak tengok.tempat awam.sape-sape pun dipersilakan duduk.

Tiba-tiba pembacaan Ina terganggu apabila orang disebelahnya berdehem.'Aphal lak ni?Sakit tekak ke ape? Jangan la H1N1.kang jangkit kat aku lak.habis la.Oii! kalo sakit tekak pegi la makan strepsils jangan la kaco aku study ni'hati Ina merungut.

"Nur Qistina Alesya?"aik? cam kenal je name tu.eh bukan name aku ke tu?jap2 tengok IC jap.Ina mengeluarkan ICnya dan melihat namanya di IC itu.Nur Qistina Alesya binti Azam Luqman.Eh betul la tu nama aku.Ina menyimpan kembali ICnya dan memandang ke sebelah kanannya.What the..? Ketua Pengawas? Muhammad Zakri Fikri? Oh la la.Dan Ina tiba-tiba melihat semuanya gelap dan dia sudah tidak ingat apa-apa.


Ina perlahan-lahan membuka matanya.Dia memandang ke sekeliling.Mana aku ni? Kat syurga da ke? Alhamdulillah.Eh sape kat sebelah aku ni? cam kenal je.Ina membesarkan lagi matanya.Dia memfokuskan ke arah lelaki yang berada disebelahnya itu.Oh la la.Zakri la.Ape dier buat kat sini? Dia pun masuk syurga gak ke?Ina berdehem perlahan-lahan.Zakri mengangkat muka dan memandang ke arah Ina.Dia tersenyum

"Awak da sedar?Syukur la.Risau saya awak tiba-tiba pengsan kat sekolah tadi.Kelam kabut gak saya panggil cikgu and bawak awak kat hospital ni.Doktor cakap awak ok cuma tekanan darah awak je rendah.Tu la lain kali jaga kesihatan.Study2 juga tapi kesihatan tu penting."bebel Zakri.Haish mamat ni..tau la anak doktor tak yah la nak membebel-bebel mengalahkan mak cik tiri sebelah rumah arwah atuk aku je.

"Hospital?Bukan saya kat syurga ke sekarang?"tanya Ina spontan.Zakri mengerutkan dahinya.Syurga? minah ni betul ke tak?

"Apssal tiba-tiba syurga lak ni.Awak kat hospital la"kata Zakri

"Ouh yeke?hmm..family saya mane? Alia?"tanya Ina.Haish musykil aku.Aphal mamat ni je ade kat sini.Papa ngan Mama pegi mana lak? Abang long.Angah semua mana?

"Diorang otw.Saya baru je call.Tadi tak sempat call"

"Ouh.hmm"

"Awak..saya sebenarnya ade mende nak cakap dengan awak ni"kata Zakri teragak-agak.Aphal la mamat ni? nak cakap pun teragak-agak ke?

"Hmm..ape dia? cakap je la"

"Err2...suki desu" uitt..pehal bahasa jepun la mamat ni merepek? da la aq ni failed bahasa jepun.setakat tau artis dier je la.

"Pardon?"

"I like and love you" ulang Zakri dengan muka yang kemerah-merahan.Ceh! straight forwardnya mamat ni.Takde kias-kiasan lagi da.nak je aku balas.I like and love u too.ha ha ha

"Zakri,I'm sorry.Kita masih muda.Mungkin perasaan awak tu hanya cinta monyet semata-mata.Kalau awak betul-betul cintakan saya,awak hantar la rombongan meminang 10 tahun akan datang"muka Zakri kelihatan hampa tetapi dia masih tersenyum.Tidak lama kemudian dia meminta diri setelah family terchentaku datang.'Oh mama..saya mau kawin..kawin dengan siapa...dengan muhammad zakri fikri'.gatai!

***********************************************************************************

Sudah 10 tahun berlalu.Kini aku telah menjawat jawatan sebagai setiausaha di salah sebuah syarikat swasta.Pada suatu hari,aku dikejutkan dengan panggilan telefon daripada..? Boyfriend? Tunang ? Suami ? Ex-boyfriend ? semuanya bukan.Sudah tentulah daripada mama terchentaku.Mesti dia rindu akan anaknya yang comel lote ni.opss terlebih sudaa..eh2 bukan tengah cakap telefon dengan mama ke? sebentar ya.

"Assalamualaikum.mama ke ni? ada apa call? hah shh2..Qis tau..mama rindukan Qis kan? ye la hujung minggu ni Qis balik jangan risau ye mama." sebelum mama sempat berkata apa-apa aku sudah melancarkan peluru mulutku ini.suka hati je.

"Waalaikumussalam.mama la ni.saje call.tak rindu pun.sapa nak rindu kat budak tak comel tu" usik mama

"Waa!! mama tak rindu kat Qis la..huhu sedihnya.tak mo kawan.Qis nak mengadu kat Papa la camni"

"Mengadu la mama tak kesah pun"ciss! mama sudah semakin kejam.

"Ni hah mama call ni nak bagitau.Aritu kawan papa kamu datang meminang untuk anaknya name Ari.Handsome budaknya.Nasib baik la mama ni ade papa kamu kalo tak memang mama amik la budak 2.Da la hensem.pandai lak 2.doktor katanya.Budi bahasanya,pandai tol menghormati orang tua.Kalo berborak dengan dia memang tak kering gusi la.Agama pun ok.Kira semuanya menepati citarasa la.and FYI mama ngan papa da terima pinangan mereka tu.hehe.jangan marahh sayang.bye.assalamualaikum."kata mama cepat-cepat mematikan talian sebelum jeritan anaknya memecahkan gegendang telingaya.Seperti yang dijangka.."MAMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" bergema satu pejabat sehingga kertas-kertas di atas meja pun berterbangan jatuh.Seisi pejabat memandang ke arah Ina.Ina hanya mampu tersengih dan mengangkat dua jarinya tanda 'Peace'.

***********************************************************************************
Akad nikah dijalankan seperti yang dirancang iaitu pada tarikh 17.7.2017.Tarikh kawin pula pada 22.7.2017.Sememangnya 7 merupakan nombor faveret Ina.Tah la.Tiba-tiba je suka.tak tau napa.Ina tidak dapat membantah perkahwinan tersebut kerana awal-awal lagi papa dan mamanya buat tidak tahu apabila dia membantah.Di rumahnya juga,apabila dia sampai di muka pintu untuk membantah sudah tertera sebesar-besar gajah papan tanda berbunyi 'Sebarang bantahan tidak akan dilayan'.Uwaa!! sedihnya.Abang long ngan Angah juga buat tidak tahu sahaja.Alia juga seperti turut berkomplot.Terpaksa la Ina mengikut.Segala jenis mogok yang dilakukannya tidak dilayan oleh ahli keluarganya.

"Qis dok elok-elok.Suami kamu nak masuk kejap lagi tu"mama menegur.Aku sudah selamat menjadi isteri kepada lelaki yang tidak ku kenali.Yang ku tahu namanya ialah Ari.Itu saja.Seorang lelaki masuk ke bilikku dan duduk di hadapan ku.Dia menyarungkan cincin di jariku dan aku menyalaminya.Apabila dia hendak mencium dahiku,aku memusingkan muka dan dia hanya dapat mencium pipiku sahaja.Kamera cepat saja menangkap adegan itu.Aku memandang ke arah mama dan membuat tanda 'peace' dalam diam.Selepas acara membatalkan air sembahyang,aku memandang ke arah suamiku itu.Yela tadi tak pandang lagi coz malu.

Dan pabila aku mengangkat muka memandang wajah suamiku..aku terus pengsan.sebab? Suami ku alien? Suami ku tak hensem? suami ku gemuk? suami ku muka macam kambing belakang rumah opah aku? Tidak! Tidak ! Tidak! Semua salah.Sebab...

************************************************************************************

Aku memandang ke arah anakku yang mengayuh basikal beroda tiganya itu.Sungguh comel sekali anakku itu.Ehem! tengok la sape mak dia kan? opss terlebih sudaa.Anakku yang berusia 4 tahun itu sungguh nakal dan lincah sekali bermain.Penat betul melayan kerenahnya.Macam manalah agaknya kalau adik dia ni lahir ek?.Aku mengusap perlahan perutku yang semakin memboyot ini.Bukan buncit sebab makan banyak tetapi sebab aku akan melahirkan cahaya mata lagi 4 bulan.Tiba-tiba seseorang mencium pipiku.Aku mendongak dan tersenyum.

"Hai sayang.Baby sihat?"tanya suamiku a.k.a Muhammad Zakri Fikri.Diulangi MUHAMMAD ZAKRI FIKRI.Ulang lagi? cukup la tu.kang glamer la dier.

"Hai dear.Baby sihat la kot.dari tadi menendang-nendang je."

"Aktifnya anak papa.Qairi Fitri meh kat papa.Da maghrib ni jom masuk."kata suamiku mengarahkan anakku masuk.Aku bangun perlahan-lahan apabila azan maghrib berkumandang.Suamiku memimpin anakku masuk ke dalam rumah.Sampai dimuka pintu,aku berbisik ke telinga suamiku..

"I love u dear.Thanks sebab sudi tunggu sampai 10 tahun.I love u so much" Sejak berkahwin aku sudah semakin jiwang.

"I love u too sayang.1000 tahun pun I sanggup tunggu.You know why? Because you are my princess and I love you so much since we in high school dear." ucap suamiku.Aku tersenyum dan terharu lalu mengucup pipi suamiku itu.Suamiku hanya tersenyum dan kami saling berpandangan.

"Mama!! Papa!! Tak elok la berasmarada depan pintu tu.Kan da maghrib ni" kata anakku nakal.Walaupun baru berusia 4 tahun,dia sudah pandai berkata-kata tanpa ada pelat langusung.Aku tak sangka..akhirnya dapat aku dan dia bersama.Oh ya lupa..Alia juga sudah selamat mendirikan rumah tangga dengan jejaka pilihannya.Mereka bahagia bersama 3 orang anak.Happy ending.


p/s: cerita ini hanyalah rekaan semata-mata.tidak ade kena mengena dengan yang hidup ataupun yang sudah mati.so janganlah nak prasan mende ni pasal korang or 'seseorang' sbb cerita ni aq main bantai tulis je.tq

Thursday, June 4, 2009

Cuti2.



Ngaa!!!CUTI SKOLA!! YAHOOo!!!!!!!!!! hahaha.sorry kerana da lame x update blog ini.Sedikit bz la cuti skola ni.ni pn curi2 on.Sepanjang minggu ni pagi smpi petang ade 2syen..malam lak study..smpi xde mase nak on..huhu.haish2.Next week lak balik kg.hish.mungkin nnti akan update cerita baru.mungkin cerpen or mungkin novel.tp rsenye novel kot.tah tunggu je la..BYE!!! HAHAAHAH :)

Wednesday, May 13, 2009

Cinta Beg Putih(part 35) END

4 tahun kemudian..

Faz sedang asyik menyiapkan lukisan kerjanya apabila seseorang mengetuk pintu.Faz memandang ke arah pintu dan tersenyum.Anaknya Rizal Hakim berjalan terkedek-kedek ke arahnya.Faz mendukung anaknya itu dan mencium pipi anaknya bertalu-lalu.

"Sayang mama ni comot sangat la.Makan ape tadi?"tanya Faz sambil mengelap pipi anaknya yang comot itu.

"Akan olat"jawab anaknya,pelat.

"Hah??!! makan ulat??!! Abangg!!!!"Faz menjerit terkejut.Anaknya pun turut sama terkejut mendengar jeritan ibunya itu.Hakimi pantas berlari masuk ke dalam bilik
apabila mendengar jeritan isterinya itu.

"Hah2!! ade ape menjerit-jerit ni?cicak masuk dalam baju ke?"tanya Hakimi

"Abang..anak kita ni.Dia makan ulat."kata Faz.

"Hah?!! makan ulat?Bile pulak dia makan ulatnya?"tanya Hakimi kehairanan

"Ni hah..mulut dier comot-comot then saya tanya la nape mulut dia comot,dia cakap dia makan olat."kata Faz.Hakimi terpinga sebentar dan kemudian tergelak kuat.Faz kehairanan melihat suaminya tergelak.

"Ish gelak pulak dia? Perkara serius camni pun abang boleh gelak ke?"tanya Faz.Hakimi menggeleng-gelengkan kepalanya bersama ketawa yang masih bersisa.Dia kemudian duduk di sisi Faz.

"Sayang..anak kita tu baru 3 tahun.Cakap pun pelat.Sebenarnya tadi abang bagi dia makan coklat.Tu yang comot.Lain kali dengar la betul-betul anak kita cakap tu.Ni tak ade ke cakap anak kita makan ulat.lawak-lawak.Leh join Raja Lawak la sayang."kata Hakimi sambil tergelak.Faz mencubit lengan Hakimi.

"Eleh..cakap orang dia pun sama.Sape la mase akad nikah dulu tu..orang suruh mengucap dier ke beristighfar.Malu je."ejek Faz sambil tergelak.Muka Hakimi sudah kemerahan menahan malu.

"Haish orang nervous la time tu.Tu yang salah cakap.Sayang ni..tak baik tau gelakkan abang"kata Hakimi.Merajuk.

"Eleh..dier gelakkan orang takpe plak.Kuat lak tu dia gelak tadi.Ala la jangan la merajuk abang sayang oii.Hakim tengok papa tu.Kuat merajukkan.Hakim ble besar nanti jangan kuat merajuk macam papa tau.Susah mama nak pujuk nanti kalo dua-dua merajuk."Faz berbicara bersama anaknya seolah-olah anaknya itu faham.Hakimi tergelak melihat telatah Faz.Dia memeluk Faz dan anaknya dan menghadiahkan kucupan di pipi Faz.Hakim memandang mama dan papanya dan tergelak-gelak sambil bertepuk tangan.

*************************************************************************************

Hakimi memarkir keretanya di hadapan rumah Atieqah dan memandang ke arah isterinya.Faz tersenyum dan membuka pintu kereta.Dia melangkah turun daripada kereta sambil membetul-betulkan bajuknya.Dia dan Hakimi kemudian berjalan masuk bersama ke rumah Atieqah.Faz tersenyum apabila terlihat kelibat Atieqah.Dia melambai-lambai ke arah Atieqah dan berjalan pantas.

"Hallop Atieqah.Nah hadiah.Happy Anniversary.Waa!! Atieqah cantik la.Patutlah Hasbullah ske.Sampai sanggup tunggu bertahun-tahun tu!!"kata Faz.

"Haha awak pun sama.Bersama gak ngan Hakimi.Dulu selalu tengok beg dia je.Beg Putih!.Apa jadi ngan beg putih dia sekarang? Awak tak tanya dier ke?"

"A'ah la.Asal nampak beg putih je mesti ingat dia.Tah la..pegi mana tah beg tu.Dalam tong sampah kot.Tah tak tanya."kata Faz sambil tergelak.Hakimi di belakangnya tersenyum-senyum.Faz berbual-bual dengan rakan-rakannya yang telah agak lama tidak berjumpa.Puteri kini sudah bertunang dengan kekasih hatinya.Daz pula kini bekerja sebagai graphic designer yang berjaya.Kawan-kawannya yang lain juga masing-masing sudah berjaya dan ade juga yang sudah berkahwin.

********************************************************************************

"Hakim..meh kat papa jap"panggil Hakimi.Hakim terkedek-kedek berjalan ke arah papanya.Hakimi mengangkat Hakim dan meletakkannya di atas katil.Faz yang duduk di atas katil mengambil Hakim lalu diribanya.Dia kehairanan apabila Hakimi mengambil sesuatu dari bawah katil.Kelihatan seperti sebuah beg.

"Hakim..papa nak bagi hadiah kat Hakim.Nah..ni beg yang paling papa sayang.Ni juga beg yang membuatkan mama kamu jatuh cinta pada papa.Kan mama kan?"tanya Hakimi sambil mengenyitkan matanya.Hakim mencapai beg itu dan menepuk-nepuk beg itu.Dia kemudian memandang mama dan papanya kemudian mengambil beg itu dan memberinya kepada mamanya.Faz mengambil beg itu sambil tersenyum

"Beg ni banyak kenangan kan sayang."kata Hakimi.Faz hanya tersenyum.'Cinta Beg Putih' hati Faz berbisik.Faz kemudian mencium pipi Hakimi dan kembali memandang beg itu sambil tersenyum.

THE END

P/S:SORRY LAMBAT PUBLISH KERANA SEDIKIT BUSY DENGAN STUDY.CBP NI DA THE END.MUNGKIN LEPAS NI AKAN ADA CITA BARU.TAPI TAK JANJI LA.TQ KERANA SUDI BACA CERITA NI.JIKA TAK BEST SILA KOMEN KERANA KOMEN ANDA MUNGKIN DAPAT MEMBANTU SAYA MEMBUAT KARYA YANG LEBIH BAIK.KALO BEST PUN KOMEN GAK LA.HAHA.TQ.

Thursday, April 23, 2009

Cinta beg putih(part 34)

Pada pagi Ahad itu Faz mengambil keputusan untuk keluar berjalan-jalan atau lebih tepat bershopping.Dia bosan duduk keseorangan di rumah.Faz bersiap-siap.Dia kemudian menelefon Eliana untuk bertanyakan jika dia ingin keluar bersama-sama.Tetapi malangnya terpaksalah Faz keluar seorang diri.Dia tidak kisah akan hal ini kerana dia sering keluar bersendirian.Ingin mengajak tunangnya Hakimi,Faz tau Hakimi mungkin penat kerana malam semalam dia telah bekerja waktu malam.Faz mengambil keputusan untuk pergi ke Midvalley.Sejak kejadian di Midvalley dulu,dia tidak lagi pergi ke sana.

Midvalley,

Faz membelek-belek pakaian yang terjual di kedai itu.Sedang asyik dia melihat tiba-tiba dia terlanggar seseorang.Faz berpusing untuk meminta maaf.Apabila saja dia berpusing,Faz terkejut melihat orangnya dilanggarnya itu adalah kawan lamanya sendiri ataupun kawan yang telah menyakiti hatinya.Balqis.

"Err..sorry"kata Faz lalu cepat-cepat dier berlalu namun langkahnya terhenti apabila Balqis memanggil namanya.Balqis kini sudah berdiri di hadapannya.

"Err..hai Faz..err..hmm..lama kita tak jumpa kan"kata Balqis.

"Hmm..kau nak ape?"kata Faz kasar.

"Err..aku ada mende nak cakap ngan kau skit.Tapi aku rasa tempat ni tak berapa sesuai.Jom aku belanja kau makan kat Sushi King."ajak Balqis.Faz berfikir sejenak lalu mengangguk.

Sushi King,Midvalley

"Hmm apa benda yang kau nak cakap?cakap la cepat.aku ade banyak lagi hal ni"kata Faz setelah pelayan tadi berlalu selepas mengambil order.

"Hmm..camni.aku nak minx maaf sebab sakitkan hati kau."kata Balqis

"Tu je? Aku da lama maafkan kau"balas Faz

"Hmm..ada lagi.Aku dengar kau akan kawin ngan Hakimi ek 2 bulan lagi?"tanya Balqis.

"Yup.kenapa?"

"Tak de pape la.aku saja tanya."

"Eh aku pelik la.camne Hakimi boleh hantar rombongan meminang aku?Bukan dulu kau cakap kau nak amik Hakimi ke? Camne kau boleh terlepas dia?"tanya Faz sinis.

"Err..Actually aku ngan Hakimi tak penah declare pape.Kitorang kawan je.Kadang-kadang je
kitorang borak.Macam-macam cara yang aku guna untuk tackle dia tapi kau tau..dia sayang sangat kat kau.Masa dia tau kau couple ngan Rizal dulu,hati dia hancur dan kau tau,dia menangis depan aku.Kesian aku tengok.Tapi hati aku lagi sakit sebab kau telah berjaya mencuri dua hati orang yang aku sayang.Sebab tu aku pura-pura menggoda Rizal di depan kau.Aku nak bagi kau sakit hati dan aku serahkan Rizal kembali kepada kau kerana aku tau Rizal menghidap penyakit barah.So aku nak Rizal happy sebelum dia mati.Pasal Hakimi lak,lepas Rizal mati aku tengok Hakimi happy gila and dia telah rancang sesuatu masa kau kat Korea lagi.Kalo kau nak tau lagi,kau tanya la Hakimi sendiri.Tu je yang aku boleh cakap.Faz lagi sekali aku nak minta maaf kat kau.So friend?"tanya Balqis sambil menghulurkan tangannya.Faz menyambut tangan Balqis itu lalu tersenyum.Mereka akhirnya tergelak sambil menjamu selera.

************************************************************************************

Faz terbaring di atas katil.Jam menunjukkan pukul 3.30 petang.Dia tertidur.Namun tidak sampai lima minit dier tertidur,handphonenya berbunyi.Faz tahu panggilan itu daripada Hakimi kerana dia telah mengsetkan nada dering khas untuk tunangnya itu.

"Hello"Faz menyapa malas.

"Hello sayang.Awak tengah buat apa tu? Kenapa suara macam malas je ni? Awak tidur ke? Saya ganggu ek?"tanya Hakimi bertubi-tubi.

"Hmm..ya saya baru nak terlelap awak da call."

"Ouh.Tak pe saya bagi awak tidur sampai pukul 4 je.Pukul 4.30 saya datang amik awak?"

"Amik saya? Nak g mane?"tanya Faz,hairan.

"Saya nak bawak awak pegi jogging.Bagi hilang sikit lemak yang berketul-ketul kat badan awak tu.Nanti time bersanding takdelah awak nampak gemuk"kata Hakimi sambil tergelak.

"Hakimi!!.Eeiii geramnya.Tak nak la pegi camni"

"Ala la sayang2 busyuk2.Jangan la merajuk.Nak abang pujuk ke?"usik Hakimi

"Eeii.geli je"

"Ye la tu geli.Padahal dalam hati suka saya cakap camtu kan?.Ok la sayang.Sayang tidur la.Ingat kul 4.30.Kalo tak saya cakap kat ayah awak yang awak ingkar cakap suami."

"Haiya..ape suami2 ni?Bila pulak saya kawin ngan awak?"tanya Faz

"Sayang2.Nak kata pekak tak.Saya cakap bakal suami,awak dengar suami.Nampak sangat awak tak sabar nak kawin ngan saya kann?"kata Hakimi.

"Rezza Hakimi!!!!!!!!!"

"Ye sayang.bye sayang.Love you sayang."kata Hakimi lalu meletakkan gagang telefon.Faz mematikan talian telefon dan berbaring dan akhirnya zzzz.

____________________________________________________________________________________

Maaf kerana terlewat mempublish part 34 ini.Perkara ini terjadi apabila mood malas telah menyerang.Oh ye ayat-ayat dalam part ini telah dibuat ketika otak sedang bercelaru dan dalam keaadaan mabok setelah menghisap dadah.hahah gurau je.papehal enjoyzz.

yang benar
Daz Dianza

Sunday, April 12, 2009

Cinta beg putih(Part 33)

Faz sudah selamat menjejakkan kakinya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.Sudah 8 tahun 6 bulan sejak kematian Rizal,dia berada di Korea.Kini di kembali semula ke negara kelahirannya.'Waa!rindunya Malaysia.'jerit hati kecil Faz.Faz mengambil beg nya dan berjalan keluar.Matanya mencari-cari kelibat ayah dan ibunya.Dia tersenyum apabila terlihat kelibat ibu dan ayahnya.Dia menolak troli yang dipenuhi beg dan barang-barangnya ke arah En.Fauzi dan Pn.Azizah yang telah lama menunggu.

"Assalammualaikum mama.mama ngan papa sihat?"tanya Faz sambil menyalami tangan ibu dan ayahnya.Pn.Azizah memeluk anaknya itu.

"Papa dengan mama sihat sayang.Kenapa anak mama ni cam da kurus je sekarang?Faz tak makan ke kat sana?"tanya Pn.Azizah.

"Makan la mama.Faz rasa Faz banyak makan sekarang ni.Tapi tu la badan Faz ni tak nak naik.haish."

"Eh jom la.Kita sambung cite kat umah.Papa ngan mama de something mau bagitau Faz.Harap Faz sabar ek"kata En.Fauzi sambil menolak troli anaknya itu.Faz hanya memandang kekeliruan.Dia berjalan mengikut ayah dan ibunya ke tempat parking.

******************************************************************************

"Faz tambah lagi nasi ni sayang.Makan banyak sikit.Faz ni mama tengok cam orang tak cukup makan je"kata Pn.Azizah sambil menghulurkan mangkuk nasi kepada Faz.Faz mengambil mangkuk nasi itu dan meletakkannya di tepi.

"Mama,perut Faz ni da full la.Takleh nak masuk da"kata Faz sambil tersengih.

Selepas menjamu selera,Faz membantu Pn.Azizah mengemas meja.Dia kemudian duduk di ruang tamu bersama ayahnya.Pn Azizah datang sambil membawa puding caramel yang dibuatnya tengahari tadi.

"Faz,papa ngan mama ada bende sikit nak cakap ngan Faz ni."kata En Fauzi memulakan bicara.Faz menyuap sedikit puding caramel kedalam mulutnya.

"Ye papa.Ada ape?"

"Macam ni.Umur Faz kan da 28 tahun.Jadi kami ingat eloklah kalo Faz mendirikan rumahtangga."

"Tapi papa,Faz tak sedia lagi la"bantah Faz.

"Sayang,mama rasa cadangan papa tu elok.Lagipun dua minggu lepas ada rombongan datang meminang Faz dan kami telah pun menerimanya.Minggu depan majlis pertunangan dan 3 bulan lagi kamu akan berkahwin."terang Pn.Azizah

"Tapi mama.."

"Takde tapi-tapi lagi.Keputusan kami adalah muktamad"kata En Fauzi lalu bangun dan masuk ke biliknya.

"Mama pasti kamu akan berterima kasih ngan kami nanti.Nah ni no telefon dan gambar bakal tunang kamu tu"kata Pn.Azizah sambil tersenyum.Dia kemudian berlalu meninggalkan Faz sendirian di ruang tamu.

********************************************************************************

Faz termenung di biliknya.Dia masih tidak bersedia lagi hendak kawin.Faz bangun dan menuju ke bilik air.Dia kemudian menunaikan solat istikharah.Usai menunaikan solat.Faz tertido.Di dalam tidurnya dier terlihat satu cahaya yang terang dan dia melihat arwah Rizal tersenyum kepadanya.Faz terkejut dan terjaga daripada tidurnya.Dia memandang ke sekeliling sambil beristighfar.Dia kemudian kertas dan gambar yang diberi ibunya tadi.Dia melihat nombor yang tertera di kertas itu.'haish macam penah tengok je nombor ni.kat mane ek?argh kebetulan je kot.Dia melihat pula gambar yang diberikan oleh ibunya itu.What the..? Biar betul?.Faz mengosok-gosokkan matanya untuk memastikan matanya ok.

Faz mencapai phonenya yang terletak di atas meja.Dia mengerling jam di meja itu.4 pagi.Dia tidak peduli.Dia mesti menelefon bakal tunangnya itu untuk meminta penjelasan.Selepas tiga deringan suara bakal tunangnya kedengaran di phonenya.

"Hello.Ye Fazrina.Kenapa awak call saya pagi-pagi buta ni?"tanya bakal tunangnya itu.

"Rezza Hakimi!!! Apa yang awak da buat ni hah?! Kenapa awak tak bagitau saya?"

"Bagitau ape ni Faz?"

"Yang awak hantar rombongan meminang ni kenapa? Kenapa tak bagitau saya awal-awal?"marah Faz.Hakimi tergelak besar mendengar kata Faz itu.

"Sorry la sayang.Saya nak suprisekan awak.Saya ingat awak suke.Tak sangka lak awak marah."

"Saya tak marah cuma terkejut je.lain kali bagitau la saya siap2.Ni tak sampai2 je rumah mama ngan papa cakap pasal ni.Mana tak terkejut."

"Sorry sangat2 ye sayang.Saya janji takkan wat lagi camtu.Erm sayang jom keluar esok.Saya rindu la kat awak."

"Don't call me sayang la.Esok? erm tak boleh la.Saya ade hal.Next week boleh?Eh nak pegi kursus kawin bila?"

"Haish awak tanya ni cam tak sabar je nak kawin ngan saya.Ha ha.Next month kursus kawin.Saya dah daftarkan.Tugas awak sekarang just beli barang-barang hantaran untuk kawin je.Untuk majlis pertunangan mama awak da siapkan right?"

"Hah?! Cepatnya awak daftar and plan semua-semua ni"

"Mestilah cepat.Mana tau awak berubah fikiran kang nanti"

"Haish.yela2.Eh minggu ni awak jangan cari saya tau.Saya ada banyak bende nak diselesaikan.Eh da kul 6.00 la.Da azan.Saya nak pegi solat subuh.Bye.Ingat jangan call saya sepanjang minggu ni."Faz mematikan talian.Dia kemudian menutup phonenya.Saja nak buat gempak.Faz tersenyum kecil sambil berjalan menuju ke bilik air.

Sunday, April 5, 2009

Cinta beg putih(Part 32)

Hubungan Faz dan Hakimi semakin akrab.Mereka sering berhubung walaupun mereka berada di dua negara yang berbeza.Pada suatu malam Faz menghidupkan laptopnya dan membuka yahoo messengernya yang telah lama tidak dibuka.Dia terlihat Hakimi sedang online.Dia klik pada name Hakimi itu dan membuzznya.

Fazrina:BUZZ!
Fazrina:Assalammualaikum.ni wak datang ni ade pesanan.da ready ke? haha
Kimy_F94:Waalaikummussalam wak.haha ape la awak ni faz.saya ingatkan pak mat tempe yg
tiap-tiap pagi muncul kat sinar fm tu.
Fazrina:haha amacam? ok ark.doktor ape khabar arini?
Kimy_F94:doktor mestilah sihat cam biasa.Awak apa khabar?
Fazrina:Saya tak sihat la doktor.Pening.Brape kali tah saya muntah tadi.
Kimy_F94:Hah?! awak ok ke? da pegi jumpa doktor?
Fazrina: da.doktor suruh sangat pegi bercuti.tenangkan fikiran.dia cakap saya stress
tu yang pening.
Kimy_F94:tu la awak.kok ye pun rajin bekerja jagalah kesihatan.

'Huwaa!! ape kes tah mamat ni bagi ceramah panjang lebar lak malam ni.layanzz je la'bisik hati kecil Faz

Fazrina: Saya bukan stress sebab keje tapi sebab ade orang melamar saya semalam.
Mamat korea.Handsome.Saya tak tau nak trima ke tak.
Kimy_F94:Hah?!! melamar awak?!! abis awak kata ape kat dia?
Fazrina:tak cakap ape.saya cakap saya akan fikirkan je.awak rase saya patut terima
tak??
Kimy_F94:Entah la keputusan di tangan awak.Siapalah saya mau bagi cadangan.Eh saya
out dulu.Esok kerja.Bye.

Kimy_F94 is now offline.

'Eh ape kes lak mamat ni? tetibe je off.jealous ke ape.best tol kenakan dia.nak kacau lagi la'kata hati Faz.Faz mencapai telefon bimbitnya dan mendial no malaysia iaitu no Hakimi.Walaupun dia tau bil nya akan melambung naik dia tak kisah.Setelah deringan ke tiga barulah Hakimi mengangkat phonenya

"Hello.Assalammualaikum"kata Faz memberi salam.

"Waalaikumussalam.Ye Faz ade ape?"balas Hakimi

"Hmm..tak de la awak out awal tadi.Tak sempat nak bagitu."

"Bagitau ape tu Faz? Cepat skit la.Saya dah nak tido ni."

"Saya nak bagitau next month saya balik Malaysia."

"Oh yeke? Tu je ke?"

"Awak kenapa ni Hakimi? Tetibe dingin je ngan saya.Awak marah saya ke?"

"Hmm takde la.Ade pape lagi?Saya nak tido da ni."

"Hmm awak pegi la tido.Oh ye lagi satu nak bagitau.Yang mamat korea tu dia melamar saya untuk bekerja di syarikat dier.Bukan melamar saya jadi isteri dier.tu je la.Bye."kata Faz sambil mematikan phonenya.Dia tergelak kecil seorang diri.

*******************************************************************************

Maaf kerana terlewat mengupdate blog ini.Busy skit ngan exam and homework.Entri kali ni pun main bantai je wat last minute.tu yang skit.Akan sambung esok or lusa.Insya-ALLAH.

Sunday, March 29, 2009

Cinta beg putih(Part 31)

8 tahun kemudian,

Faz berjalan keluar daripada pejabatnya iaitu Nelly Architecture Firms di Seoul,Korea.Sudah 2 tahun dia bekerja di syarikat itu setelah menamatkan pelajarannya di salah sebuah universiti di Korea.Dia sudah berjaya melupakan bayangan arwah Rizal dari ingatannya tapi nama Rizal itu akan sentiasa terpahat di hatinya.Phonenya berbunyi menandakan ade mesej masuk.Faz mengambil phonenye itu di dalam beg tangannya.Dia membaca mesej tersebut.Dia tersenyum.Mesej daripada rakannya Eliana dibalasnya.Eliana ingin datang ke Korea dan memintanya menjadi tourist guide.Faz menyimpan kembali phonenya itu.

Dia berjalan kaki ke rumahnya yang hanya beberapa km sahaja daripada pejabatnya.Faz teringat ketika kematian Rizal,Eliana sentiasa berada di sisinya menenangkanya.Sekarang juga begitu.Puteri sudah mendirikan rumah tangga dengan jejaka pilihannya.Begitu juga dengan rakan-rakannya yang lain.Hanya Daz sahaja yang masih single sepertinya.Daz tu kalau tanya bila dia nak kawin mesti dia akan berkata 'tunggu Ryo masuk meminang.Faz tersenyum sendiri memikirkan kawan-kawannya itu sehingga tidak sedar dia sudah berada di hadapan rumahnya.

Nami Island,

Faz tersenyum melihat gelagat Eliana yang agak teruja untuk ke Nami Island.Nami Island kebiasaannya dikunjungi oleh pasangan-pasangan kekasih yang berdating buat pertama kalinya.Di sini jugalah dimana pengambaran drama bersiri 'Winter Sonata' yang popular di Korea dilakukan.Hinggakan terdapat satu galeri dimana terdapat gambar-gambar pelakon Winter Sonata itu.

Faz memandang ke arah Puteri,Daz dan Atieqah.Puteri dan Atieqah sedang berbual bersama suami masing2.Daz pula sedang berborak bersama Eliana.Faz hairan dengan sikap Daz itu.Dulu jika diajak ke Nami Island pasti dia akan menolak tapi kali ni laju je mahu ikut.

"Oiitt Faz...da2 la tu termenung.Jom dok kat luar.Sini panas la.Aku nak rase angin laut lak.Dok dalam ni tak nampak sangat pemandangan laut."kata Daz

"Oii..ko gilak ke ape?Ni musim sejuk la.Winter Time.Gila kau nak dok kat luar.Beku la weii!!"bantah Faz

"Takdenye nak beku.Jom la.Sekali seumur hidup je ni"

"Yela tu.Ok la jom."Mereka berdiri di luar feri itu sambil menikmati udara sejuk.

"Weii da nak sampai la.Jom masuk.Kita cepat2 keluar"kata Eliana.Mereka berjalan bertiga di Nami Island itu.Puteri dan Atieqah sudah hilang bersama pasangan masing-masing.

"Wei jom pegi kat Winter Sonata First Kiss ni nak?? Aku nak tengok ade ape kat sana.Jom"kata Daz sambil mengenyitkan matanya kepada Eliana.Eliana tersengih.Dia tahu rancangan Daz itu.Eliana menarik tangan Faz agar berjalan laju sikit.

"Waa!! takde bende best pn.Eh Faz cube tengok belakang kau.Ade ape tu?"kata Daz separuh menjerit.Faz cepat-cepat memusingkan kepalanya ke belakang.Tiba-tiba bibirnya tersentuh bibir seorang lelaki.Dia tercium bibir seorang lelaki.Faz terkejut.Cepat-cepat dia undur ke belakang dan meminta maaf kepada lelaki itu.Faz mengangkat mukanya memandang lelaki itu.Dia terkejut.Hakimi!.Faz cepat-cepat berpusing dan ingin berlalu pergi namun alangkah terkejutnya dia apabila Daz dan Eliana sudah tiada di situ.'Kureng punye kawan.'kata Faz dalam hati.

"Fazrina Fauzi?"tegur Hakimi.Faz memandang kembali ke arah Hakimi dan dia tersenyum tawar.

"Yup.Hakimi kan ni?"

"Awak ingat lagi saya? Saya ingat awak da lupakan saya."

"Mana bleh lupe.Awak buat ape kat sini?"

"Takde wat pape saje jalan-jalan"

"Sorang?"

"Yup.Sorang."Faz kehairanan.Pelik tol mamat ni.GIla ke ape jalan sorang-sorang dalam sejuk ni.

"Eh Faz jom g kat kafe sana.Sejuk la kat sini."ajak Hakimi.Faz mengangguk dan mereka berjalan ke kafe tersebut.

"So..camne awak sekarang Faz? I mean kehidupan awak sekarang?"tanya Hakimi ketika mengacau coffee yang dibelinya tadi.Faz menyisip perlahan hot chocolatenye.

"Biasa je.Cam orang lain la.Kerja kerja kerja."kata Faz sambil tersenyum

"Oh.Awak kerja kat Korea ek?Tak teringin nak balik Malaysia?"

"Yup kat Korea.Mane tau ni? Malaysia? teringin gak tapi tah la tunggu dulu la.Awak la kerja pe sekarang? Kat mane?"tanya Faz pula

"Hmm?Saya kerja kat Malaysia la.Doktor kat Hospital Ampang Putri"

"Ouh.Doktor la ye.Doktor hensem.Mesti ramai jururawat kat hospital tu terpikat ngan awak kan"kata Faz sambil tersenyum.

"Mungkin.Tapi diorang jela terpikat ngan saya.Saya terpikat ngan awak je"balas Hakimi sambil tersengih menampakkan barisan giginya yang tersusun.Dada Faz berdebar tiba-tiba

"Ish ade2 je la awak ni.Eh jom naik basikal.Da lame tak main basikal"ajak Faz

"Cam budak-budak la awak ni"

"Biar la.Awak tak nak naik sudah.Biar saya naik sorang"kata Faz sambil berlalu.Hakimi hanya tersenyum.

Saturday, March 28, 2009

Cinta beg putih(Part 30)

Faz cuba menumpukan perhatiannya di dalam kelas Pn.Nadia tetapi dia tidak boleh.Hatinya tiba-tiba berdebar.Dia tidak tahu mengapa.Dia merasakan sesuatu telah berlaku.Akhirnya kelas Pn.Nadia berakhir.Faz mengemas barang-barangnya.Tiba-tiba lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang.Faz memandang ke skrin telefonnya.Fizlan.Dia menekan butang hijau dan menjawab panggilan itu.

"Hello.Assalammualaikum"Faz memberi salam

"Waalaikumussalam.Wei Faz kau kat mane?"tanya Fizlan

"Hmm..aku cam biasa la.Ade kelas.Kenapa kau call?Nak belanja makan ke?"

"Banyak la kau punye belanja makan.Wei kau datang hospital sekarang."

"Hospital? Kenapa?"

"Jangan banyak tanya la datang je.Eliana ade situ? Pass phone ni kat dia.Aku nak ckp something ngan dia jap"

"Kau nak ngorat dia ke?haha ok2."Faz memberi phonenye kepada Eliana dan terus mengemas kembali barangnya.Dia memandang sekilas ke arah Eliana.Muke Eliana berkerut-kerut mendengar apa yang Fizlan katakan.'Apaper je la budak dua ekor ni borakkan.'Eliana sudah menamatkan perbualannya.DIa memberikan kembali phone Faz itu.Mukenya serius semacam.

"Oii Faz jom g hospital"

"Kenapa serius sangat ni? sape sakit?"

"Jangan banyak tanya la.Jom je."Faz kehairanan namun dia tidak membantah.Dia mengekori langkah Eliana ke hospital.

Hospital,


"Hello.Wei Fizlan kau katne ni?"tanya Eliana.Dia memegang erat phonenye itu.Faz hanya memandang daripada belakang.

"Hah?! Tingkat 3? ok2 aku cari nanti"Eliana berjalan laju ke lif yg berdekatan.Faz hanya memandang pelik.Dia hanya membisu.'mesti ade sesuatu berlaku ni'.Mereka akhirnya sampai ke sebuah bilik.Kelihatan beberapa orang sedang membaca yasin termasuk la Auntie Ros.Faz terlihat seseorang berada di atas katil dan mukanya ditutup dengan selimut.Hati Faz tergerak untuk melihat siapakah yang terbaring itu.Saat terpandangkan Fazrina,Auntie Ros menghentikan bacaannya.Dia berjalan ke arah Faz sambil tersenyum tawar.Dia menarik Faz keluar dari bilik itu.Faz hanya mengekori.Dia tidak tahu apa-apa.Auntie Ros memegang erat tangan Faz dan tiba-tiba wanita itu menangis.Faz terpaku.

"Err..auntie? kenape ni? Auntie ok ke?"tanya Faz

"Hmm..tak de ape-ape la Faz auntie ok je.cuma.."

"Cuma ape auntie?"

"Auntie harap Faz bersabar la dengan apa yang auntie akan katakan ini"

"Cakap je la auntie."

"Hmm..sebenarnya..Rizal dah pergi meninggalkan kita.Dia dilanggar lori ketika hendak menyelamatkan seorang kanak-kanak.Auntie tak sangka dia pergi secepat itu.Auntie tau dia akan meninggalkan kita semua akibat tumor otak yang dialaminya tapi tak sangka dia 'pergi' disebabkan ingin menyelamatkan nyawa seorang budak kecil."cerita Auntie Ros panjang lebar.Faz tergamam.Otaknya tidak boleh berfungsi.Rizal?Mati?Tumor otak?Selamatkan budak?Pandangan Faz tiba-tiba berubah menjadi gelap.Dia tidak tahu apa yang terjadi seterusnya.Dia berdoa agar ini semua hanya mimpi.

***********************************************************************************

Faz membuka matanya perlahan-lahan.Dia memandang sekeliling.'kat mane aq ni?'.Tiba-tiba pintu bilik dibuka.Faz memandang ke arah pintu itu.Auntie Ros.Auntie Ros berjalan ke arah Faz dan duduk di sebelahnya.

"Faz da ok ke?"tanya Auntie Ros.Faz memandang ke arah auntie Ros.

"Auntie..Rizal mane??"

"Faz bawak bersabar ni semua dugaan Allah."Faz menggeleng-gelengkan kepalanya.Dia menangis teresak-esak.

"Auntie..Rizal da dikebumikan belum?Saya nak tengok dia"pinta Faz.Auntie Ros tersenyum dan mengangguk.Dia bangun dan memimpin Faz ke bawah.Di bawah terdapat ramai orang sedang membaca yasin.Auntie Ros memimpin Faz ke tengah dimana Rizal terbaring kaku di situ.Faz terduduk di sebelah Rizal.Dia memandang ke arah Rizal.Air mata mengalir perlahan-lahan.Dia berpaling memandang ke arah Auntie Ros dan dia pengsan sekali lagi.

**********************************************************************************

Sejak kematian Rizal,perangai Faz terus berubah.Dia menjadi seorang yang pendiam.Ibu dan Ayahnya sudah tidak tahu apa yang ingin dilakukan bagi membuat Faz menjadi seperti sediakala.Ibu Faz teringat akan kawan-kawan lama anaknya itu.Mungkin mereka dapat membantu.Tetapi kebanyakan rakan lama Faz berada di luar negara menyambung pelajaran.

Faz termenung di meja studynya sambil membelek album gambarnya dengan arwah Rizal.Dia tidak sangka begitu cepat Rizal meninggalkannya.Rasa macam baru semalam mereka berkenalan.Pintu biliknya diketuk bertalu-talu.Faz terkejut.Dia cepat-cepat mengesat air matanya.Dia tidak mahu ibunya perasan dier sedang menangis.

"Masuk"kata Faz memberi kebenaran orang yang mengetuk pintunya itu masuk.Faz berpusing dan memandang ke pintu biliknya.Dia terkejut.

"SUPRISE!!"kata Daz,Puteri,Atieqah,Liza dan Kay serentak.

"Oiit korang!!! Bila sampai Malaysia??"tanya Faz terkejut.

"Baru je.Mak kau paksa kitorang balik.DIa cakap kau sedang dalam kesedihan.Kitorang pun tumpang sedih gak.Sorry."

"Ha ha ape la wat cite sedih la kat sini.SO Daz camne Jepun best??"

"Ok je Jepun.Ramai mamat hensem"

"Eleh Korea lagi best.Ade Rain"kata Puteri tidak mahu mengaku kalah.

"Ala..mane2 pun best la.Puteri cerita la pasal Korea.Ish kite minat tol la Korea ni.Dulu kite ngan Rizal rancang kalo kawin nak g honeymoon kat Korea tapi tu la dia...."

"Faz sabar ok.Jangan cite la kalau awak sedih.Kitorang faham"kata Liza sambil menggosok belakang Faz.Menenangkannya.Faz tersenyum.

"Wei Faz ape kate awak ikut kita sambung study kat Korea?Sekurang-kurangnya awak leh happy skit"

"Hmm..tengok la.Nanti kita fikirkan.Tapi kesian Auntie Ros kan.Tinggal seorang je anak dia.Uncle Zakuan tu pun asyik busy je ngan kerja.Mesti Auntie Ros sunyi.Tapi tengok la dulu.Nanti kite fikirkan.Eh jom main PS2.Bosan la"

"Pe la kau ni.Umo da 20 still main PS2 lagi."ejek Kay.

"Eh..Suka hati la.."mereka tergelak bersama-sama.En Fauzi dan Pn Azizah tersenyum melihat kegembiran anaknya itu.

Thursday, March 19, 2009

Cinta beg putih(Part 29)

Sudah beribu kali Fazrina mendial no Rizal.Namun tiada siapa yang menjawab.Dia akhirnya mengambil keputusan untuk pergi ke rumah Rizal.Dan kini dia sudah berada di hadapan rumah Rizal.Faz menekan loceng rumah itu dan menunggu beberapa ketika.Pintu rumah itu dikuak dari dalam.Seorang wanita terjenguk-jenguk ke luar.Terpandangkan Faz di depan pagar,bibir wanita itu mengukir senyuman nipis.Dia keluar menuju ke pagar dan membuka pintu pagar itu.

"Hmm kamu Fazrina.Auntie ingat sape la tadi.Kenape datang tak bagitau ni? Kalau tak boleh auntie sediakan makanan kegemaran Fazrina."kata Auntie Ros.Faz menyalami tangan Auntie Ros dan mengekori wanita itu ke dalam rumah.

"Eh takpela auntie.Saya saje je datang nak melawat auntie.Da lama tak berborak ngan auntie.Auntie sihat?"tanya Faz sambil matanya memandang ke sekeliling rumah mencari kelibat Rizal.Kalo ade.

"Hmm..camni la auntie.Da tua-tua ni banyak penyakit yang datang.Eh
kamu pegi la naik atas tengok Rizal tu.Da seminggu dia demam.Tak tau sebab ape."

"Hah?! Rizal demam? Teruk ke auntie? Saya nak tengok dia.Eh tak pe ke saya masuk bilik dier tu? Macam tak manis je anak dara masuk bilik anak teruna."

"Ha ha macam tak biasa.Masuk je la.Auntie ade kat sini.Tak pe jangan risau.Eh auntie nak pegi buat air jap.Kamu tau kan mana bilik Rizal?Takkan sesat punye la."kata Auntie Ros mengusik Faz.Faz berjalan menuju ke bilik Rizal.Setibanya dier di hadapan pintu yang bertulis 'Ini bilik Rizal(dan Fazrina satu hari nnti).Kawasan larangan.Penceroboh akan didenda',Faz mengetuk pintu itu perlahan.Kedengaran satu suara menyuruhnya masuk.

Faz melangkah masuk ke bilik itu.'Hmm..bilik orang laki..bersepah cam kandang lembu.'desis hati kecil Faz.Faz terlihat sesusuk tubuh terbaring di atas katil.(Eh tubuh sesusuk ke? taram aja la...ngee~~.)Faz berjalan ke katil itu dan berdiri betul-betul di sebelah tubuh itu.Rizal.

"Ehem-ehem"Faz berdehem dengan agak kuatnya.Rizal berpaling memandang siapakah yang berdehem itu.Rizal memandang ke arah Fazrina.Dia tersenyum.Terlupa segala sengketa di Midvalley dulu.

"Hai Faz.U okey ke?"tanya Rizal sambil memegang erat tangan Faz seperti tidak mahu melepaskannya.

"Ha ha lawak la u ni.u yang demam bukan i.yang u tanye i ok ke tak ni apsal? terencat ke hapa?patut i la tye u"

"ye tak ye gak kan.apela i ni.hmm Faz I nak mintak something daripada U leh tak?"

"Apenye?"

"Hmm..kalo I mati..Please jangan sedih sangat tau and carilah pengganti I yang U rase sesuai untuk U.Kalo U tak reti pilih U suruh mak I pilihkan.Please janji ngan I jangan sedih kalau I mati.Kalo nak nangis tu boleh tapi janganlah lama sangat and lagi satu..U...nampak......BURUK SANGAT KALAU NANGIS.!ha ha ha"

"Rizal!! ape cite pasal mati2 ni?I tak suka la"

"Ok2 sayang I gurau je.Ala jangan la marah.Eh Faz I teringin nak pegi taman tasik ngan U.Da lama kite tak pegi.Jom temankan I."

"Rizal U kan tak baik lagi.Esok la kita pegi OK?"kata Faz.Rizal sudah memuncungkan bibir macam kanak-kanak yang dilarang tom tom bak.Rizal memalingkan mukenya.'aduss orang tua merajuk camne nak pujuk ni?'hati kecil Faz berbisik.

"Rizal.Jangan la marah I.Hmm..I janji esok petang I bawak U pegi taman tasik ye.Please Rizal"pujuk Faz.Rizal tersenyum seraya menggangguk.Dia kemudian mencapai gitar kapoknya.

"Faz I nak nyanyikan satu lagu untuk U.Khas untuk U.I tau U ske gile lagu ni"kata Rizal sambil perlahan-lahan memetik gitar kapoknya itu.

Intro : G Bm A


G D
Deras hati ku berdetar
Bm A
Di langit aku terlihatkanmu
G D
Terang malam.... teman kita
Bm A
Dengan angin meniup sayu

G Bm A

G D
Ku petik gitar akustik ini
Bm A
Dengan harapan dia mendengar
G D
Melodi indah yang ku cipta
Bm A
Hanya untuk luahkan rinduku padanya


Korus :

G
Dan aku terus...
A D
Menyanyi lagu ini untukmu
Bm G
Walau berjuta mendengar
A D
Lagu ini hanya untukmu

A G
Arah hidup kita
A D
Digambar bintang di angkasa
Bm G
Berkelip melukis cinta
A D
Terciptalah lagu kita

F# Bm G Gm
Aaaaaaa woooo
F# Bm G A
Aaaaaaa woooo

G D
Melodi indah yang ku cipta
Bm A
Hanya untuk luahkan rinduku padanya

** Repeat Korus


Bm A


G Gm D
Terciptalah ...lagu kita


Faz terkedu mendengar nyanyi Rizal itu.Dengan petikan gitarnya.Sangat romantik.Entah mengapa dier merasakan seperti ini kali terakhir dia akan bertemu dengan Rizal.Hatinya berdebar-debar kencang sekali.Rizal memegang tangan Faz erat sekali.Dia kemudian mencium tangan Faz berkali-kali seperti tidak mahu melepaskannya.Dia kemudian mencapai gitar kapoknya yang diletakkan di tepi katil ketika habis menyanyi tadi.Dia kemudian memberi gitar itu kepada Faz.

"Faz..U jaga gitar ni elok2 tau.Ni la satu-satunya nyawa I."Faz memegang gitar itu perlahan-lahan.Di badan gitar itu terdapat bermacam jenis tandatangan.Faz kembali memandang Rizal.

"Err..kenapa U bagi I gitar ni?"

"I rase I akan mati je.Tu yang I bagi U.I tau U boleh jaga bende alah ni.Dia ibarat isteri I.I sayang gila kat gitar ni.Ha ha pe I merepek ni.Jangan layan I..demam2 pun leh merepek lagi.Sayang U nangis ke?Ya-ALLAH buruknya muke U bila nangis."kata Rizal sambil mencubit perlahan pipi Faz.

"Rizal!!!!!!!" Rizal tergelak terbahak-bahak.Auntie Ros yang berada di belakang pintu sejak dari tadi mengesat air matanya perlahan-lahan.Dia reda' kalau itu sudah ditakdirkan.

Saturday, March 14, 2009

Cinta beg putih(Part 28)

Faz duduk mengadap laptopnya di meja study.Dia perlu menyiapkan assignment yang diberi oleh Pn.Nazurah kepadanya.Sedang asyik dier menyiapkannya roomatenye,Eliana masuk.Faz memandang sekilas kepada Eliana dan kemudian terus menyambung kembali kerjanya.

"Wei Faz kau tak bosan ke hah?! asyik wat assingment je.JOm la keluar jalan-jalan"tegur Eliana

"Aku malas la Lia.Lagi pun assignment ni banyak sangat.Lain kali la kita keluar.Ok?"balas Faz tanpa memandang Eliana.

"Kau ni kan Faz..kalo aku ajak banyak je alasan.Kalau Rizal ajak laju je.Sedih aku camni tau"

"Ala Lia.Jangan la merajuk.Ok2 petang kang kita keluar gi Midvalley.Ok? Puas hati?"

"Ok.camtu la kawan.Sayang kau.Wei aku nak tido jap.Kul 2.30 kang kejut aku tau."

"Ok.Kau ni membuta je keje patutla badan kau makin berisi.Camne la Azman leh tahan ngan kau."

"Oit mulut tu bebaik skit.sekeh kang.nak? hahah.Da la tido lu."kata Eliana sambil merebahkan diri ke atas katil dan zzz.Faz hanya menggeleng-gelengkan kepalanya dan kembali menyambung kerjanya.

Midvalley

"Wei Lia penat la.Dari tadi kau pusing kedai sama.Belinya tak"rungut Faz.Kakinya sudah lenguh mengekori Eliana yang berjalan tak ingat dunia.

"Ala kau ni Faz baru jalan sikit da penat.Ok2 ni last.Kita g MPH jap then kita gi Pizza Hut.Ok?"

"Pizza Hut? mne bleh.boikot2."

"Eleh kau..gilerwekk tol..bukan hari tu kau gi makan pizza dengan Rizal ke? tak boikot pun.."

"Uitt mane tau ni? Kau skodeng ke ape?"

"Bukan skodeng.tertengok.Ha ha tak de la..bukan kau bagitau ke?"

"Oh yeke? ha ha lupe2.Eh jom la kate nak gi MPH..aku pun nak cari novel baru ni.Da lama tak membaca novel."

"Ye la tau la busy dengan Rizal.Sampai lupa segala-galanya"

"Ish kau ni Lia.Tau la Rizal tu cousin kau.Tak payah la nak perli2 aku je.Aku mengadu kat mak sedara kau kang kau buli aku"

"Kau ni kuat mengadu la.Tau la kau kamceng ngan mak sedara aku skung.hahah dah la wat drama lak.Jom la"

MPH,Midvalley

"Eh wei Faz.Cube kau tgk pasangan tu.Kesian la pompuan tu.Dari tadi dia try cakap ngan mamat tu tapi mamat tu buat dunno je."

"Kau ni Lia suke sangat masuk campur hal orang.Biar la diorang tu."balas Faz tanpa mempedulikan pasangan di hadapan mereka itu.

"Tapi kan Faz cam kenal kot mamat tu.Eh dia pandang sini la.Eh Faz..abang kesayangan kau la.Rizal..minah sebelah tu bukan kawan kau ke?"

"Mana?!!" Faz mengangkat muka memandang pasangan di hadapannya.Rizal dan Balqis.Ape diorang wat kat sini.Faz memandang tangan Balqis yang memegang erat tangan Rizal.Tanpa berkata apa-apa Faz terus berlari keluar dari kedai buku itu.Rizal tergamam.Balqis tersenyum suka.Eliana berjalan ke arah cousinnya dan menampar pipi cousinnya itu dan kemudian dia berlari mengejar Faz.

Faz terduduk di salah satu bangku di bangunan itu.Banyak mata memandang ke arahnya.Namun dia tidak peduli.Dia tidak sangka Balqis sejahat itu.Selama ini dia percaya gila kat Balqis.Masa mula-mula terlihat Balqis dan Rizal tadi dia tidak la rasa apa-apa namun setelah melihat senyuman sinis Balqis dia mula curiga lalu dia berlari keluar.Setelah bertenang dia hendak masuk kembali ke kedai itu namun handphonenya berbunyi menandakan ada satu mesej masuk.Dia membuka mesej itu dan melihat nama pengirim.Balqis.Dia membaca mesej itu perlahan-lahan..

'Best kan apa kau nampak tadi?Macam tu la aku rasa apabila kau rampas Rizal daripada aku dulu.Tapi takpe aku lepaskan kau kali ni sebab kau baik dengan aku.Tapi aku harap lepas ni kita bukan kawan lagi.Kau amik la balik Rizal kau ni.Aku buat macam tu sbb nak kau tau perasaan aku bila kau rampas Rizal daripada aku.Kalau ikutkan aku nak buat lebih lagi biar kau menderita tapi tak pe la.Aku maafkan kau kali ni.Oh ye lupa nak bagitau..aku ade bagitau Rizal kisah cinta kau ngan Hakimi.Siap ade gambar kau ngan Hakimi lagi.So sweet.Kau ngan Hakimi memang sepadan.Tapi jangan harap kau boleh amik Hakimi balik.Oh lagi satu aku ade tambah2 sikit kisah cinta kau tu biar nampak lagi romantis.Oh sweet.Harap korang tak ape2 ek.N utk pengetahuan kau Rizal tu kuat cemburu.So hati2.Good luck.'

Faz terus menangis.Dia tak sangka Rizal pernah bercouple dengan Balqis sebelum dia berpindah ke sekolah itu dulu.Dia rela melepaskan Rizal jika itu yang Balqis mahu.Faz menangis lagi sehingga la Eliana datang menenangkannya.

Rizal memandang Faz dari jauh.Hatinya masih panas apabila mendengar cerita Balqis tadi.Dia tau Balqis sengaja mahu mengapi-apikannya supaya membenci Faz.Namun hatinya tidak boleh menerima hakikat bahawa Faz milik orang lain ketika bercouple dengannya dulu.




P/s: Sorry kalo tak best.Saya tak reti la nak buat cerita yang kejam2.Sorry sesangat.Kalo sesape de idea yang kejam leh la mengkomen saya ye.Thank You.

Sunday, March 8, 2009

Tangguh.

Sorry.Maaf.Saya tidak dapat mengupdate cbp kerana terdapat beberapa perkara yang tak dpt dielakkan.Saya akan update dengan segera jika ada kesempatan.Maaf byk2.Thank You.

Saturday, February 28, 2009

Cinta beg putih(Part 27)

Peperiksaan SPM sudah setahun berlalu.Fazrina mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPMnya.Begitu juga dengan rakan-rakannya yang lain.Faz kini mununtut di Uitm Shah Alam dalam jurusan architecture.Manakala Rizal juga di universiti yang sama namun Rizal mengambil jurusan mechanical engineering.Kedua-dua mereka sibuk dalam pengajian masing-masing namun hubungan Faz dan Rizal masih lagi utuh.Sesekali Faz akan keluar bersama Rizal namun dia perasan Rizal sudah makin berubah sejak kebelakangan ini.Ada juga dia bertanya namun Rizal hanya mendiamkan diri.Dia akhirnya menganggap Rizal sibuk dengan pengajiannya.Tiba-tiba lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang.Faz mencapai handphonenya.Dia menekan punat hijau di handphonenye dan menjawab panggilan tersebut.

"Hello"

"Err..hello.Ni Fazrina ke?"

"Err ye saya Fazrina.Boleh saya tau siapa ni?"

"Fazrina.Auntie ni mak Rizal.Fazrina boleh panggil Auntie Ros aja"

"Ouh.Ada ape ye auntie call saya ni?"

"Maaf la ye Fazrina kalau auntie mengganggu.Auntie call ni nak bagitau .Err..sebenarnya Rizal..sekarang ni..hmm..Rizal sekarang ni berada di hospital.Keadaan dia teruk juga.Dia tak abis-abis dok sebut name Fazrina.Sebab tu la auntie call Fazrina ni"

"Hah?!! Rizal masuk hospital? kenape auntie?Dia sakit ape? kenapa saya tak tau?Bila auntie?"tanya Faz bertubi-tubi.

"Err..auntie rasa baik Faz datang hospital sekarang.Nanti auntie cerita."

"Ok auntie.saya datang sekarang"Faz menekan butang merah di handphonenye.Dia kemudian mendial no Puteri.

"Err..hello Puteri.Awak busy tak sekarang?Boleh teman kita tak?"

"Kita tak busy sangat.Teman g mana?"

"Gi hospital.Rizal masuk hospital.Kita tak tau sebab apa"

"Oh yeke?Ok2..awak amik kita la.boleh?"

"OK."


Di Hospital


"Oitt Faz sinilah"panggil Fizlan.Dia memang berada di situ menemani mak Rizal yang sedang dalam kesedihan.Faz yang tercari-cari wad Rizal terpandangkan Fizlan,dia terus menuju ke arah Fizlan sambil diikuti Puteri.

"Fizlan camne RIzal?Dia ok? camne dier leh masuk hospital?"

"Faz rilex la satu-satu.Apa kata kita masuk dulu."Fizlan pun berjalan masuk ke wad yang menempatkan Rizal.Faz mengikutnya daripada belakang.Faz mengucapkan salam ketika masuk ke dalam wad tersebut.Kelihatan Rizal sedang tidur di atas katil manakala terdapat seorang wanita di sebelahnya.Wanita itu bangun apabila dikejutkan Fizlan.Dia memandang ke arah Fazrina dan kemudian tersenyum.

"Ini la Fazrina ye?Sorry la auntie tertido tadi.Penat sangat.Meh la tengok Rizal ni.Lan kejutkan Rizal tu"arah Auntie Ros.

"Eh takpe la Fizlan.Tak payah kejutkan Rizal.Kesian dia.Biar la dia tido.Hmm auntie camne Rizal boleh masuk hospital ni?"

"Kamu tak tau lagi ke?Apa kamu ni Lan.Bukan auntie suruh kamu bagitau ke tadi?"

"Sorry auntie.Saya lupa.Lawak sangat tengok muka Faz time tu.Risau gila."kata FIzlan sambil tersengih.

"Ada2 je kamu ni.Tak de ape la Fazrina.Rizal ni accident je.Kena langgar kereta.Sampai patah kaki ngan tangan dia.Tapi koma juga dia 3 hari.Bangun2 terus sebut nama kamu.Terkejut auntie ble dia sebut nama kamu.Ingat sape la.Nasib si Lan ni bagitau kamu ni girlfriend Rizal.Kalau tak sampai sekarang auntie tak tau.Tak sangka auntie Rizal ni pandai pilih girlfriend.Cantik."puji Auntie Ros.

"Ouh.Accident.Ingatkan ape la tadi.Eh Rizal da bangun la tu"kata Faz sambil berjalan menuju ke katil Rizal.Rizal membuka matanya dan memandang ke arah Faz.Dia tersenyum.Rizal memandang ke arah maknya pula.Mengisyaratkan supaya meninggalkannya bersendirian bersama Faz.Maknya yang agak sporting itu menarik Puteri dan Fizlan meninggalkan bilik itu.Rizal kembali memandang ke arah Faz.

"Hai sayang.Apa khabar"

"Rizal!!Awak ni menakutkan saya je.Camne boleh accident ni?Saya hampir nak nangis tau tadi ble mak awak bagitau awak masuk hospital"kata Faz sambil memukul perlahan tangan Rizal.Dia kemudian menggenggam tangan Rizal erat.Rizal membalas genggaman tangannya itu.

"Sorry ek sayang.I janji tak buat lagi.I rindu sangat kat U sayang.Bila I sedar dari koma ari 2 I tengok U takde.I sedih sangat"

"Sorry.I tak tau U masuk hospital"

"It's ok.I faham.Sayang kenapa I tengok U makin gemuk ek sekarang?"usik Rizal

"Rizal!!!"kata Faz sambil mencubit tangan Rizal kuat.Rizal hanya ketawa.Di luar pintu wad itu,terdapat sepasang mata memandang ke arah mereka dengan penuh dendam.'Aku akan buat kau menderita Faz.Sekarang ketawa la kau puas-puas.Lepas ni jangan harap kau akan ketawa'.

Saturday, February 21, 2009

Cinta beg putih(Part 26)

"Qis..cepatkan waktu berlalu.Saya rasa cam baru semalam je saya masuk sekolah ni dan berkenalan ngan awak.Tak sangka kita akan menduduki SPM minggu depan.Rase cam sekejap je."kata Fazrina.Mereka sedang mengulangkaji pelajaran di rumah Fazrina

"A'ah kan.Sekejap sangat.Awak ngan Rizal pun da lama jadi pasangan kekasih.Rasenye awak la girlfriend Rizal yang paling lama bertahan.Selalu Rizal tak sampai 2 bulan ngan girlfriend dia mesti putus."

"ha ha awak ngan Fizlan pun sama.Da la couple senyap-senyap.Sikit pun tak bagitau saya."

"Fizlan tu.Hmm entah lah.Dia cam tak amik kesah sangat pasal saya.Saya call pun cam nak tak nak je angkat.Eh Faz kawan awak yang kita jumpa time pegi KLCC tahun lepas tu hensem gak.Dia da de girlfriend blom?"

"Kawan mane satu ni?"

"Ala..yang time pegi jumpa Daz,Puteri and yang lain-lain tu.Kan dia ade skali.Awak ngan dia kan pegi beli tiket wayang sesame"

"Oh Hakimi ke? Entah la.Rasenye dier takde girlfriend kot.Kenape awak berminat ke?

"Minat la gak.Bila la boleh jumpa dia lagi"

"Ha ha ha saya bagitau Fizlan kang awak minat kat Hakimi.Tapi kalo awak betul-betul minat kat Hakimi saya boleh tolong"kata Faz sambil mengangkat sebelah keningnya ala ala Ziana Zain.

"Bagitau la Fizlan tu.Biar dier jealous.Padan muka.EH betul ke awak nak tolong ni? Thankss.Sayang awak"kata Balqis sambil memeluk Faz sambil menjerit keseronokan.Faz hanya tersenyum hambar.Di hati hanya tuhan sahaja yang tahu.

Malam itu,

"Faz kau ni gila ke ape? NO aku tak setuju.Kau ingat Hakimi tu bola ke? Weii fikir la Hakimi tu suka kat kau.Mane boleh kau bagi Hakimi tu suka-suka je kat Balqis tu.Lagipun aku tak berapa suka ngan Balqis tu.Tengok perangai dia macam jahat je"kata Daz apabila Faz menelefonnya malam itu.

"Tapi Daz kau kena ingat aku ngan Hakimi bukan ade ape-ape.Aku tak boleh pentingkan diri.Aku dah ada Rizal sekarang"

"Faz aku nak tanya.Kau ni betul-betul cintakan Rizal or kau frust dengan Hakimi dulu sampai kau terima cinta Rizal."

"Aku..aku..err..entah la aku pun tak sure"

"Tengok.Kau sendiri pun tak sure camne kau bleh terima Rizal."

"Daz please.Aku sayangkan Rizal.Ya memang dulu aku terima Rizal sebab aku kecewa dengan Hakimi tapi sekarang aku da mula sayang kat Rizal"

"Ko sayang je kat Rizal bukan cintakan dia pun"

"Sayang dan cinta tu kan sama"

"Tak sayang dan cinta adalah dua perkara yang berbeza.Weii kau ni tak sekolah ke ape?OK kalau kau nak aku tolong jodohkan Balqis ngan Hakimi boleh.Tapi kau jangan menyesal lak nanti."

"Tak aku takkan menyesal"kata Faz.


Sehari sebelum SPM


"Faz..saya saya..err"Balqis tergagap-gagap untuk memberitahu sesuatu kepada Faz.Dia tahu Faz begitu pantang apabila ade orang mengganggunya ketika dia sedang belajar.Tetapi dia harus memberitahu juga kepada Faz.Dia ingin berkongsi kegembiraan dengan Faz.

"Hmm..ada ape?"tanya Faz.Faz pelik apabila melihat Balqis tergagap-gagap.'bukan aku nak makan dia pun'kata Faz dalam hati.

"Saya da putus ngan FIzlan"

"Oh yeke?? Takziah"kata Faz selamba.Dia sudah tahu perkara itu semalam apabila dia berbual dengan Rizal di telefon.Rizal ade memberitahunya.

"Dan saya dah couple dengan Hakimi"zupp! bagai ada satu tamparan mengenai muka Faz.Faz berpusing memandang Balqis.

"Err..bila?cepatnya korang couple.Hakimi setuju?Sape mintak dulu?Awak ke Hakimi?"tanya Faz bertubi-tubi seperti polis pencen.

"Err..semalam saya keluar dengan dia.Kebetulan mak saya ada hal kat Wangsa maju jadi saya ajak la Daz keluar.Tak sangka lak saya Daz suruh Hakimi datang.Then kitorang borak-borak la.TIba-tiba Hakimi mintak saya jadi girlfriend dier.Saya pun ape lagi kecik tapak tangan Stadium Selayang saya persembahkan."cerita Balqis sambil tergelak kecil.

"OH yeke? Tahniah.EH da la saya nak sambung study.Tengok Rizal tu da pandang.Dia kalo nampak saya tak study mesti nak borak ngan saya.Tak reti-reti lagi.Esok da la nak SPM."Faz membuka kembali buku Matematik Tambahannya itu.Dia mula membuat latihan di buku itu.Hatinya bagai dihiris pisau.Tak tau kenapa.Sakit sangat.Moodnya sudah hilang.

Saturday, February 14, 2009

Cinta beg putih(Part 25)

Peperiksaan akhir tahun baru sahaja berakhir.Cuti persekolahan sudah bermula.Hubungan Faz dan Rizal masih lagi dingin.Apabila Rizal ingin menjelaskan perkara sebenar Faz hanya akan memekakkan telinga atau membuat tidak tahu sahaja.Rizal kebuntuan idea.Dia akhirnya mendapat satu idea yang tak berapa bernas.

Lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang.Faz yang baru sahaja terlelap terjaga.Jam menunjukkan pukul 5 petang.Maknanya sudah lebih dua jam dier tertido.Faz mencapai handphonenye dan menekan butang hijau

"Hello.Hospital Tanjung Rambutan.Boleh saya bantu?"

"Hello.Oitt Faz pe kau merepek ni"suara Fizlan kedengaran di talian

"Siapa ni? Anda ingin mendaftar ke?"Faz masih dalam keadaan mamai bertanya.

"Mendaftar kemendenya.Oitt Faz kau ni baru bangun tido ke ape? Wake Up!!OIIII" Faz terkejut apabila Fizlan menjerit kuat di telinganya

"Oitt mangkuk jamban suka hati kau je menjerit kat telinga aku.Kalo aku pekak camne?"

"Kalau kau pekak menangis tak berlagu la Rizal.ha ha"kata Fizlan sambil tergelak

"Ha ha ha lawaknya.Kau memang pandai wat lawak.Ni pehal kau call aku ni?"

"Hmm..saja.Aku rindu la kat kau Faz"

"Banyak la kau punye rindu"

"Haha gurau je.Ni aku nak bagitau Rizal kena ikut family dier berpindah ke oversea"

"Oversea? Pulau Pinang? ke Singapura?"

"ha ha harapan je la dier nak pindah situ.Dia nak pindah ke Korea la"

"Ouh Korea.Dekat je.eh wait2..ape tadi?? KOREA!!?? AAAAAA.TIDAKKKK!!"

"Oitt mangkuk hayun jangan la jerit kat telinga aku.Pekak nanti.TU je aku nak bagitau and flight dia esok.Pukul 2 petang.Lagi satu aku cadangkan baik kau pegi cari dia kat KLIA esok sebab lepas ni kau takkan jumpa dia lagi da"

"Eh wait2.Asal dia tak bagitau aku pun? aku kan girlfriend dia??"

"Camne nak bagitau.Kau asyik mengelak je daripada dia."

"A'ah.Bodohnya aku!!"

"Ha ha baru tau ke?"

"huhu.Wei esok aku takut takde sape leh hantar aku la g KLIA esok.Aku call je la dia nanti"

"Eh2 lupa nak bagitau simcard Rizal ade ngan aku.Yela kat Korea tu kan mane leh pakai no Malaysia.Kalau boleh pun camne nak top up.And lagi satu kalau kau nak pegi KLIA boleh je aku hantar.Aku ade lesen motor pe.Paling2 pun aku paksa la abang aku.Dia tu daripada membuta baik dia jadi driver.ha ha"

"Ok la..Kau amik aku kul 12 esok.OK la mau sembahyang asar.Bye"

"Bye"

KLIA

"Wei Fiz..mana Rizal ni? Kau punya pasal la ni.Tengok da lambat"Faz sudah ingin menangis.Matanya melilau mencari kelibat Rizal.

"Pe plak aku punya pasal.Kau salahkan abang aku la.Sape suruh dia tak isi minyak keta.Tapi nasib baik ada teksi lalu tadi.Sempat gak kau sampai"

"Sempat memang sempat.Sekarang da pukul 1.10.Da lambat kau tau!!.Rizal mesti da masuk .Sekarang aku tak kira aku nak kau pegi cari Rizal sekarang.Cepat!!"

"Kejam doe kau.CUba kau pusing belakang jap"Faz memusingkan badannya ke belakang.Dia terkejut apabila melihat Rizal betul-betul berada di belakangnya.Hanya beberapa inci sahaja memisahkan mereka.Faz terasa seperti berada dalam dakapan Rizal.

"Hai sayang.U cari I ek? Sayang juga U kat I kann"kata Rizal sambil tersenyum.Dia mengenyitkan matanya kepada Fizlan.

"Err..tak de la I saja jalan2 ngan Fizlan"

"Yeke? Sedihnya I.OK la I pegi dulu.Bye"

"Err Rizal wait.Hmm U nak pegi mana?"

"Fizlan tak bagitau U ke?"

"Err..ada"

"SO? U tak nak cakap goodbye kat I ke?"

"Rizal.Err..please jangan pergi.Jangan tinggalkan daku.Ceh jiwang pulak.Jangan tinggalkan I please.I da tak marah la kat U."

"Betul U tak marah kat I?"

"Betul.Please jangan pergi"

"Tapi I kena pegi juga"

"Takpe la sape I nak menghalang U.U pegi la.Hubungan kita tamat sampai di sini.Kita putus"kata Faz dengan linangan air mata.

"Tapi..I still sayangkan U.Please.Jangan putus ye? U still girlfriend I"

"Tapi U kan nak pindah Korea da?"

"Err..bila plak I nak pindah Korea? I nak pegi bercuti kat Korea ngan family I je la.U ni korek telinga ke tak? TU la kalau tak tau tanya"

"Tapi Fizlan cakap..."

"Dengar la lagi cakap si Fizlan tu."

"Fizlannnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!"

Sunday, February 8, 2009

Cinta beg putih(Part 24)

"Balqis!! Bencinya saya.Sakit hati + bengang waa!! semua ade tolong la saya!!"kata Faz selepas loceng waktu rehat berbunyi.Pelajar-pelajar lain sudah turun rehat.TInggal Faz dan Balqis sahaja di dalam kelas itu.

"Awak bengang kenape ni?"

"Bengang ngan Rizal tu la.Pegi kecoh satu sekolah saya couple ngan dia.Perangai cam best je.saya mintak putus kang.Best je"

"Ha ha pasal tu je? Rizal tu memang macam tu.Cari publisiti murahan.Opss sorry terkutuk boyfriend awak.Eh da la tak payah fikir la pasal mende ni.Biasa je.Tu la dulu beria-ia kata tak suke.Siap cakap gardener sekolah ni lagi ok.Sekarang amik kau.ha ha.Da la exam tengah nak dekat da.Baik study.Lupakan Rizal sekejap"

"Hmm..betul jugak tu.Ha ha eh jom turun rehat lapar la"

"Jom.kesian Rizal kalau girlfriend dia kurus kering cam tengkorang kang"

"Bunuh karang." mereka tergelak.

Beberapa bulan kemudian,

Lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang.Faz menjawab malas handphone di hadapannya.

"Hello"

"Hai sayang.U tengah buat apa ni?"?

"Ngah hilangkan perasaan marah"

"U marah kat sapa ni? Pelik je bunyinya"

"Marah kat U la."

"U mane plak ni? U tube?

"Hey wat lawak bodo lak.Benci gila. ha ha lawaknya.huh"

"Hey kenapa marah sangat ni.Ok2 now cite ngan I cepat.I buat apa sampai U marah gila kat I ni?"

"Tak de ape ape la"

"Sayang.Please.Cite je la."

"I marah tahap cipan kat U sebab U pegi heboh kat satu sekolah yang I couple ngan U"

"Eh ble plak I heboh kat satu sekolah? I cuma bagitau kat Fizlan je"

"Oh ye? Fizlan je ek? Habis camne lak Daz boleh tau? camne lak gardener ngan mak cik kantin boleh tahu? Rizal U tahu kan I benci penipu.I now U tipu I?? bagus I 'suka' sangat.Buat la selalu.HUh da la I nak tido.Bye" Faz cepat-cepat mematikan talian.Dia mencampakkan handphonenye ke katil.Benci.Dia benci apabila rakan-rakannya mengejek dia dan Rizal.

Cinta beg putih(Part 23)

Lagu 'Just Dance' nyanyian Lady Gaga berkumandang memenuhi ruang bilik yang sunyi itu.Faz merebahkan badannya di atas katil.Dia teringat peristiwa di KLCC tadi.

Selepas Daz dan kawan-kawannya balik,Faz dan Balqis duduk berbual di hadapan bangunan KLCC itu sementara menunggu ibu Faz datang menjemput tiba-tiba Rizal duduk di sebelah Faz dan berkata kepada Balqis yang dia ingin berbual berdua sebentar dengan Faz.Faz tidak menyangka selepas Balqis berlalu meninggalkannya sebentar Rizal meluahkan perasaan kepadanya dan melamarnya menjadi pasangan kekasih dan Faz tidak tahu bagaimana dia boleh bersetuju untuk menjadi kekasih Rizal.Terlajak perahu boleh diundur terlajak kata padan muka la.Peribahasa yang diubah oleh Daz itu sentiasa bermain di mindanya.Tiba-tiba lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang.Faz mencapai handphonenya.Dia mengangkatnya tanpa melihat nama pemanggil di skrin.

"Hello"

"Hai sayang.Tengah buat apa tu?"Mata Faz terbuka luas bila mendengar suara Rizal di talian.

"Err..hai.Tak ada buat ape ape la.Dok rehat-rehat je."

"Ouh.I ganggu U rehat la ni?"Faz mengetap bibir.'mmg pun menyemak je call aku'

"Err..tak ada la.Mana de U ganggu.Kenapa U call I ni?"

"Takkan nak call girlfriend sendiri pun tak boleh?I rindu la kat U"

"Err..Rizal sebenarnyakan..err tak pe la nanti la I bagitau U kat sekolah.Eh my mum panggil.Bye."Faz cepat-cepat mematikan handphonenya.Lagu 'Laskar Pelangi' berkumandang lagi.Faz memandang ke skrin handphonenye.Daz.Faz menjawab panggilan itu.

"Oitt Faz tengah buat ape tu?"

"Hmm..takde wat pape"

"Hah ni pe kes kau ngan Rizal ni.Dengar cite kau couple ngan dia tadi"

"Entah betul la kot.Eh sape bagitau kau?"

"Oitt pe kes ni.Sape suruh kau couple ngan Rizal.Aku tak setuju.Hakimi camne?"

"Nape ngan Hakimi? Dia ok je.Lagipun tah la aku da tak suka kot kat Hakimi.tah biar la .Oitt kau tak jawab lagi soalan aku.Mana kau tau aku couple ngan Rizal?"

"hoho tadi mase kau pegi beli tiket wayang ngan Hakimi..aku mintak no phone Fizlan ngan Rizal.Rizal bagitau aku tadi korang couple.Sumpah aku susah gila nak percaya."

"Kalau susah nak percaya kau nyanyi la lagu 'Percayalah' haha"

"Ha ha lawak sunguh la kau ini.Aku sepak masuk longkang kang baru menangis tak berlagu Rizal kau tu."

"Hmm..biarla dia."


Keesokannya,

"Good morning mama,papa"kata Faz sambil mencium pipi mamanya.Dia kemudian duduk di sebelah mamanya.

"Morning sayang.Wah! berseri-seri muka anak mama pagi ini.Apa rahsia? Ada teman baru ke?"

"Mama!! Mane de teman baru.Muka bibi memang sentiasa berseri la."kata Faz sambil menyuap nasi lemak ke mulut.

"Yeke ni?Papa dengar ada orang itu baru ade kekasih.Sapa name boyfriend anak kita ni mama? Rizal?"usik En Fauzi.Faz tersedak.Dia tidak tahu bagaimana mama dan papanya boleh tahu.Faz cepat-cepat meneguk air teh di hadapannya itu.

"Makan tu slow la sikit bibi.Bukan nak pegi mana pun.Kang mati tercekik menangis tak berlagu Rizal kamu tu"

"Mmmana mama nngann ppapa ttaau pasal Rizal ni??"

"Tu la berahsia lagi ngan mama.Mama ade pasang spy tau"

"ssppyy??Sape??"

"Tu la kamu.Tak mengambil tahu hal kawan-kawan.Eh mane boleh bagitau sape spy mama.Kang bocor abis rahsia."

"Hmm..Err Faz nak naik atas dulu la nak siapkan homework."Faz menolak kerusi ke belakang dan berjalan menuju ke tangga.

"Bibi nanti jap.Petang nanti papa dengan mama nak pegi Alamanda.Bibi nak ikut tak?"

"Hmm..boleh la"

Saturday, January 31, 2009

Maaf.

maaf kerana cinta beg putih tidak dapat disambung pada minggu ini kerana saya tidak berape sihat.diharap pembaca dapat bersabar.Pada minggu hadapan saya akan menyambung cinta beg putih part 23 & 24.harap maklum

p/s:ehem kpd kawan2 skolaku.korang sabar je la.aq nak tmbh watak snowcap la plak.lelaki misteri.hahahah

Saturday, January 24, 2009

Cinta beg putih(Part 22)

"Faz mane kawan-kawan awak tu?"tanya Balqis.Mereka kini berada di KLCC.Ibu Faz sudah berlalu pergi selepas meninggalkan mereka di hadapan pintu utama KLCC dan akan menjemput kembali pada pukul 5 petang.

"Entah la diorang ni.Lembab macam labi-labi.Eh jap ek"kata Faz sambil menjawab panggilan yang diterimanya.

"Oitt Daz kau katne?"

"Kitorang ade ni hah.jumpa kau jalan straight nampak budak yang tengah berkumpul ramai-ramai kitorang la tu and lagi satu kitorang bukan lembab cam labi-labi tau kitorang lembab cam sipot babi je."kata Daz memberi penerangan sambil tergelak.

"Ish dengar je korang.Telinga tajam je.OK2 da nampak da."kata Faz sambil memutuskan panggilan.

"Jom Balqis diorang kat depan tu je"kata Faz sambil berjalan ke arah kengkawannya tiba-tiba bahunya dilanggar seseorang daripada belakang menyebabkan dia hampir terjatuh selamat ade tangan yang menyambutnye.

"Err awak tak apa-apa ke? sorry.Saya nak cepat tadi.SOrry ek"kata suara itu.Faz memandang ke arah suara itu.DIa tergamam.Hakimi.

"Ehemm.waa!!! romantik seh korang"tegur Daz tiba tiba.Faz cepat-cepat sedar.Dia pura-pura membetulkan tudungnya.

"Hai Daz.Waa!! kau makin gemuk la sekarang.Kay kau pun makin cantik la.Liza,Puteri,Atieqah and Kiki pun makin lawa la sekarang.EH lupe lak kenalkan ni kawan baru aku.Balqis.Balqis ni la kawan-kawan saya.Yang mulut tak reti diam tu Daz.Yang tu Kay,Liza,Puteri,Atieqah dan yang tu Kiki."kata Faz memperkenalkan kawan-kawannya

"Ola Balqis.OUh ye mamat yang terlanggar Faz tadi tu Hakimi.Kawan Faz gak.EH Faz sape mamat yang kau bawak tu?? Tak nak kenalkan ke?"tanya Daz

"Hah??!! mamat mane plak ni??"tanya Faz

"HEk eleh.Buat2 tak tau lak.TU belakang kau tu."kata Daz.Faz memusingkan kepalanya ke belakang.Dia terkejut apabila melihat Rizal dan Fizlan tersengih di belakangnya

"Oitt ape korang buat kat sini?Mane tau saya ngan Balqis ade kat sini?"tanya Faz terkejut.

"Bukan aritu awak ajak saya ke Faz?"kata Rizal sambil mengenyitkan matanya

"Eh bila pulak.Eh jap2 awak curi dengar perbualan saya dengan Balqis ek?? eee geramnya"kata Faz marah

"Ala sayang rilex la jangan la marah.Tak cantik tau bila sayang marah-marah ni"kata Fizlan menyampuk diikuti suara Rizal ketawa.

"OItt da2.Jom la tengok wayang.Da lambat ni.Rizal ngan Fizlan jom la join kitorang sekali.Lagi ramai lagi bagus"kata Daz

"Eh mana awak tau nama kitorang ni??"tanya Rizal dan Fizlan serentak

"I know everything about you guys."kata Daz sambil tergelak.

"Wei apa kata kita pergi makan dulu.Kita lapar la.Hakimi ngan Faz pegi beli tiket wayang dulu la.Nanti jumpa kitorang kat A&W."cadang Kay tiba-tiba

"Bagus2.TOl gak tu.OK Faz ngan Hakimi pegi beli tiket wayang"kata Daz menyokong cadangan Kay

"Err..mana boleh camtu.Kang kesian lak Balqis sorang2 takde kawan"kata Faz tidak setuju

"Takde2.Balqis ok je.kann Balqis?"tanya Daz dan Balqis hanya menggangguk.

"Hmm..OK la saya ngan Faz pegi beli tiket wayang.Korang nak tengok cite ape?"tanya Hakimi

"Cite pape la.Korang pilih kitorang tengok je"

"Ok jom Faz."kata Hakimi dan dia berlalu pergi diikuti Faz daripada belakang.


TGV,KLCC


"Awak sihat Faz?"tanya Hakimi setelah mereka lama mendiamkan diri.

"Ok je"

"OK je? cam tak ok je bunyinya"

"Saya ok la"

"Ouh.Eh awak da lame tak on ym.Kenapa ek? saya mesej pun awak jarang balas"

"Ouh.Saya busy.Maklumla da masuk skola baru.Eh Meera sihat?"

"Meera?tah sihat kot"

"Eh takkan girlfriend sendiri pun tak tau sihat ke tak?"

"Ble plak dia jadi girfriend saya?"

"Bukan awak kapel ngan dia ke dulu?"

"Hah?! bila plak saya kapel ngan dia?"

"Tahun lepas.Saya terdengar korang berbual.Meera tanya awak yang awak cintakan dier ke tak dan awak jawab cinta kann??"

"Err tahun lepas?Awak salah dengar tak?"

"Yela tu.Saya salah dengar"

"OUh yang tu saya ingat da.Awak jealous ke?"

"Tak kuasa eh saya nak jealous.So betul la awak kapel ngan dier?"

"Ha ha ha mane de saya kapel ngan dia.Mase tu Meera tanya saya,Haiman tu suka and cintakan dia ke? sebab Meera de terima surat daripada Haiman.Kebetulan saya ngan Haiman kan kawan baik tu yang dier tanya saya.Saya tak tau la Haiman tu suke kat Meera ke tak so saya cakap la cinta kot.Tu je.Tapi lepas tu saya betul-betul terkejut bila Meera tiba-tiba luahkan perasaan kat saya.Tapi saya tak boleh terima Meera sebab saya da ade orang lain dalam hati saya.Hanya dia je dalam hati saya"jelas Hakimi panjang lebar.

"ouh yeke?habis sape yang telah mencuri hati awak tu?"

"Perempuan yang telah mencuri hati saya itu ialah.."

"Eh sekejap ek.Ni mesti Daz yang call.Lama sangat kita berbual.Awak beli la tiket dulu.Cite hantu ke ok gak."

"Ouh ok."

Saturday, January 17, 2009

Cinta beg putih(part 21)

"Ok pelajar.Sila hantar buku karangan awak pada ketua kelas.Fizlan nanti awak letak atas meja saya ek?"arah Cikgu Fazura sambil mengemas barang-barangnya.

"Bangun semua.Terima kasih cikgu"kata Fizlan diikuti pelajar-pelajar lain.

"Qis tolong hantarkan.Malas la nak bangun"pinta Faz.

"Pemalas punya anak dara"

"Ala malas sekali sekala je.Please! Nanti saya belanja awak mase rehat nanti"

"Wah! awak nak belanja? bagus ni.Ok la bak sini buku tu saya hantarkan"

"Nah.Thanks Qis.Sayang awak"

"Ehem saya tak sayang ke?"tanya Rizal sambil duduk di tempat Balqis,sebelah Faz.

"Eiii..sibuk je la awak ni.Sape nak sayang awak?Baik saya sayang monyet dalam hutan
tu je"kata Faz

"Oh sejak bila pulak awak kawan ngan monyet ni? patut la muka ade iras-iras monyet je"

"Eii...geramnya.Biarla muka saya cam monyet pun.Awak susah ke?"

"Susah la sebab nanti awak kena ejek kesian je.Saya la kena tolong"

"Pape je la.Malas nak layan awak"

"Malas nak layan pun awak layan gak"kata Rizal sambil tergelak kecil.Faz menarik muka masam

"Faz awak cantik sangat tapi malangnya awak telah menutup kecantikan awak tu dengan berkawan dengan monyet-monyet di hutan"bisik Rizal perlahan sambil tergelak kecil dan berlalu ke tempat duduknya.

"Faz.ecece malas nak hantar buku..rupanya dok sembang ngan Rizal.Kata tak suka"usik Balqis.

"Eii tolonglah.Sape borak ngan Rizal tu? Dia yang menyemak.Eh Balqis sabtu ni awak ade pape plan tak? Saya nak ajak awak pegi KLCC.Nak jumpa member lama.Jum la.Please."tanya Faz

"Hmm..sabtu ni? boleh la tapi nak pegi naik ape?"

"My mum hantarkan.boleh ek? Sayang awak"

"Sayang awak gak Faz"sampuk Rizal daripada belakang.

"Eii sibuk la.Gi main jauh-jauh"kata Faz sambil menolak Rizal.Rizal tergelak.Seronok kerana dapat mengusik Fazrina,gadis yang berjaya mencuri hatinya dalam diam.


RUMAH

'Alamak banyaknya homework tak siap lagi.Ish mampus kena marah ngan cikgu nanti.Hmm wat homework dulu lah baru on9.Da lama tak chat ngan pu3,daz,kay,atieqah,liza,belut..rindu je kat diorang.Eh amende ni dalam beg aku? surat? bila pulak ade surat dalam beg aku ni.ya-ALLAH wangi gila.berapa botol minyak wangi la dier spray ni'kata Faz dalam hati sambil membuka perlahan surat itu.Dia terbersin akibat bau surat yang terlalu wangi itu.

Dear Fazrina,

I'm writing this and leaving it where you'll find it. It's not that I wouldn't like you to know who your secret admirer is, it's just that I'm really, really shy. I'm also afraid that if I tell you who I am, you'll reject me or laugh at me. So for now, I'd just like to admire you from afar. Admiring you isn't hard to do. You're the most attractive woman I know and no one in world can hold a candle to you.

You're the bright spot in my day, Faz. I think I could almost say that I love you. Yes! I will say it. But I'm still not brave enough to tell you. Maybe, after I've worked up the courage, I'll ask you out for a drink or a meal. We could meet at Mcdonalds and get to know each other over a long, leisurely dinner. Maybe if we were sitting across the table from each other, I wouldn't be so shy and would be able to tell you how I feel. And you could tell me all about your life -- your hopes, your dreams, your goals.

If we could meet, I'd be able to tell you all the things I love about you.I love the way the light shines on your black hair.You're perfect and I'd love to be the lucky guy who wins your love. If only I had the courage to tell you how I feel.

Until then, I'll just have to stay,
Your Secret Admirer


'Fuh ayat.Sah curi dalam internet atau buku ni.Ade ke leh tau rambut aku warna hitam.Hello aku pakai tudung ok.sah ciplak.anak sape la baru belajar buat surat cinta ni.Ingat aku bodoh ke ape.Aku tau mesti dia curi dalam internet ni.Nak testing hantar surat cinta pun jangan la hantar kat aku.membazir je.Masuk tong sampah la jawabnya.Huh baik aku wat homework.'desis hati faz.




Malam itu

"Hoho akhirnya dapat gak on.Eh tak ramainya on.Daz tak on? pelik tol minah ni.Semalam paksa aku on"kata Faz sendirian.Tiba-tiba

BUZZ!!

Ira Daz: Oitt Faz lambat on.Jumpa bf ke?

Fazrinaa:Oitt waalaikummussalam.Mane de bf

Ira Daz: opss perli nampak.Assalammualaikum

Fazrinaa:hahahah mane de perli.Eh Daz amacam sabtu ni? Jadi tak nak gerak KL?

Ira Daz:Jadi2.Aku da ajak semua member-member kita.Kau jangan tak datang lak.Aku bunuh kau nanti

Fazrinaa:insya-ALLAH aku tak datang

Ira Daz: oitt memain je.Eh kau takde cite best ke? boring la

Fazrinaa:cite pe kau nak?action?romantik?komedi?

Ira Daz:Cerita cinta.hahah

Fazrinaa:hah ade de s'thing nak cite kat kau.Tadi kat skola mamat yang playboy aku cite kat kau aritu,saje je nak kasi aku sakit hati.Ade ke dier cakap muke aku cam monyet.Kejam tol.

Ira Daz:hahahha dia suke kau la tu.Bagusla

Fazrinaa:banyakla.menyampah tol aku.then tadi balik skolah aku dapat surat cinta.entah sape la bagi.Ayat copy dalam internet.anak sape la hantar tu.Nak bagi surat tapi tak reti nak tulis sendiri.

Ira Daz:waa!! Faz ade secret admirer la.Cerita panas ni.Marah Hakimi nanti

Fazrinaa:Eh tolong skit.Hakimi bukan aku punya ok.Dia kan da kapel ngan budak f3 tu

Ira Daz:Hello...da putus ok

Fazrinaa:Hahaha bila diorang putus? mane kau tau?

Ira Daz:entah la.Aku main cakap je.hahah

Fazrinaa:Tah hape hape la kau ni.EH k la mau out.nak tido ngantuk.Jumpa sabtu ni

Ira Daz: GI la ko tido.MIMPIKAN RIZAL MALAM NI!! hahahah

Fazrinaa:Jangan harap.bye.

Faz menutup laptopnya.Dia memandang ke arah surat yang telah dibuang di dalam tong sampah.'Ish sape la yang bagi surat tu' Faz sibuk memikir dan akhirnya tertido.



Saturday, January 10, 2009

Cinta beg putih(part 20)

'New school,new friend,new teacher..waa!! semuanya baru.Ape yang lamenye?'bisik hati kecil Faz.Tahun ini dia berada di tingkatan 4.Fazrina membetulkan baju dan tudungnya.Kemudian dia mencapai beg sekolahnya dan terus turun ke bawah untuk bersarapan.

"Morning mama,papa"ucap Faz.Dia mencium pipi mama dan papanya.Dia kemudian menarik kerusi dan duduk di sebelah mamanya.

"Morning sayang"kata mama dan papanya serentak.Faz tersenyum.Dia mencapai sandwich di hadapannya dan terus mengunyah sandwich itu.

"Bibi boleh daftar sendiri kan sekolah?"tanya En.Fauzi,papa Faz.

"Hmm..boleh"kata Faz pendek.

"Kalau ade ape-ape call mama"

"Hmm..ok"kata Faz.

'huh cam la boleh bawak phone pegi skola'kata faz dlm hati.

"Ok jom bibi..papa hantar bibi pegi sekolah"Faz hanya mengangguk.Dia mencapai beg sekolahnya dan berjalan mengekori papanya.


Sekolah


"Err..tumpang tanya pejabat kat mana"tanya Faz kepada seorang pelajar perempuan.

"Awak jalan terus and don't belok-belok.Nampak bangunan merah kat depan tu.Naik tingkat dua.Kat situ la pejabat.Err awak pelajar baru ke?"tanya pelajar perempuan itu.

"Ouh.Yup saya pelajar baru.Form 4.Saya Fazrina.Panggil Faz je"kata Faz memperkenalkan diri.

"Ouh.Saya pun form 4 gak.Saya Farisha Balqis.Panggil Qis je"kata Balqis.

"Ouh.Thnxx ek sebab tunjukan pejabat kat mane kalo tak mesti saya sesat"kata Faz.

"Takpe.Ok la saya masuk kelas dulu.Jumpa lain kali."kata Balqis sambil berlalu pergi.


Faz menuju ke meja kerani di pejabat itu.

"Err..maaf.Saya pelajar baru kat sini.Kat mane nak daftar?"tanya Faz kepada kerani itu.

"Siapa nama awak?"tanya kerani itu.

"Nur Fazrina bt Mohd Fauzi"

"Ouh awak la Fazrina.Hmm..ayah awak da daftarkan awak.Sekarang awak jumpa cikgu Linda di bilik guru.Dia akan bagitau awak masuk kelas mane."

"Ouh.Terima Kasih ek.Hmm boleh tanya.Bilik guru kat mane?"

"Awak turun tangga..jalan terus,belok kanan nanti awak nampak blok warna biru.Awak naik tingkat dua."

"Ouh.Terima kasih."

"Sama-sama"


Bilik Guru


'Aduss sape la pulak cikgu Linda ni?Kerani tu pun satu.Cakap cam aku penah pelajar lama je kat sekolah ni.Argh gasak la.Tanya je la sape-sape'kata Faz dalam hati.

"Err..assalammualaikum cikgu.Tumpang tanya.Leh saya tau cikgu Linda yang mane satu?"tanya Faz kepada seorang wanita yang berada di bilik guru itu.

"Cikgu Linda?Hmm..awak siapa?"

"Saya Fazrina.Pelajar baru.Kerani kat pejabat tu suruh saya jumpa cikgu Linda"

"Ouh.Awak Fazrina ek?Nur Fazrina bt Mohd Fauzi?"

"Err..ye saya"

"OK awak masuk kelas 4 Cyber"kata cikgu itu sambil meneliti list nama.

"Err..cikgu ni cikgu Linda ke?"tanya Faz.

"Ye saya cikgu Linda,guru kelas awak"

"Ouh.Cikgu, kelas saya kat mane?"

"Hmm..awak tunggu sekejap saya siapkan kerja ni.Nanti saya bawa awak pergi kelas 4 Cyber."

"Ouh OK"


4 Cyber


"Bangun Semua.Selamat Pagi Cikgu"kata ketua kelas 4 Cyber sambil diikuti pelajar lain.

"Selamat Pagi duduk.Kelas arini kita ada pelajar baru.Fazrina.Dia daripada sekolah Taman Melawati."kata cikgu Linda.

"Umur dier berape?"tanya seorang pelajar paling nakal dalam kelas,Rizal.

"Oii pandai gila soalan kau.Kalo da masuk kelas ni tak kan la dier umur 4 tahun"sampuk satu suara.

"Da2.Diam semua.Waktu rehat nanti awak semua boleh interview Fazrina ni.Fazrina awak duduk kat tempat kosong sebelah Balqis tu."kata Cikgu Linda.

"Terima Kasih Cikgu"Faz berjalan menuju ke mejanya.Tiba-tiba dia ternampak Rizal mengeluarkan kakinya.Menghalang perjalanannya.Jika dia tak perasan pasti dia akan terjatuh.Faz teringat kata Daz apabila ada orang menghulurkan kaki untuk menjatuhkannya pijak kaki orang itu dan buat muka selamba.Apabila hampir dengan kaki itu Faz membaca bismillah dan memijak kaki Rizal perlahan dan kemudian berjalan menuju ke mejanya.

"Oii pompuan.Kau saje je kan pijak kaki aku?"marah Rizal kepada Faz.Faz membuat muka tak bersalah dan kemudian duduk di tempatnya.

"Rizal,kenapa kamu ni..marah2 pulak ni? Fazrina bukan sengaja nak pijak kaki kamu tu dan jangan ingat cikgu tak tau kamu sengaja hulurkan kaki kamu nak bagi Fazrina terjatuh kann?Dah sekarang buka buku teks Geografi muka surat 3.Rizal kamu bace."kata cikgu Linda.


"Hey kita sama kelas la.Tak sangka jumpa lagi"bisik Balqis perlahan ketika sedang membuat latihan.

"Tu la tak sangka ek.Hmm awak dari form 1 lagi ke sekolah sini?"tanya Faz

"Tak de la.Saya pun baru f3 masuk sekolah ni.Dulu saya sekolah kat Kelantan."

"Ouh.Eh boleh tak saya nak jadi kawan awak?"tanya Faz

"Boleh je.Awak memang kawan saya pun.Lagipun saya pun tak ramai kawan"

"Ouh.Thanks.Eh nak tanya Rizal tu memang nakal ek? Nasib saya tak jatuh tadi"tanya Faz

"Entah la saya pun tak pasti tapi dengar cite tu la cara dia nak tackle pompuan.Bila pompuan tu jatuh dia akan tolong pompuan tu and mintak maaf.Pastu lama2 rapat la.Rizal tu playboy."

"Ouh yeke?Nasib saya tak jatuh.Tapi dia tu hensem gak kann?"kata Faz sambil tersengih

"Haha..bagus la sepadan ngan awak"

"Ish tak nak la.Baik saya amik tukang kebun sekolah je"

"Ape la.Awak jangan cakap camtu kang lama-lama awak kawin ngan dia baru tau"

"Wekk"kata Faz sambil menjelirkan lidah