Wednesday, September 22, 2010

RayaRayo

Raya tahun ini adalah di Kelantan.Fuhh~~ perjalanan yang agak memenatkan.Balik sana lalu Perak tapi sorry gillot tak singgah rumah ko.Segann I.HA HA.Kelantan sangat ramai orang pada musim raya dan musim2 lain dan jalan adalah jam and peanut butter.HAHA.OK stop..merepek


Aku dok Kelantan selama seminggu..fuhh banyak kot idea nak buat cerita.hmm aku ingat nak buat novel bersiri la pulak.Asyik cerpen jeeeee.(padahal baru 3 cerpen buat).

Oh da lari tajuk.Berbalik kepada topik kita tadi.Eh ada topikkah? HAHA gila2.

Dah la start cerita..dari tadi melalut sahaja.

Cerita bermula pada tahun 2010 iaitu 10/9/10 (betulkah.tah tak ingat) terdapat satu family yang pulang ke Kelantan untuk beraya.Pakaian adalah serba putih.Putih itu suci.(konon).

Sampai di kampung,mereka makan2 iaitu nasi dagang berserta sate.Kemudian pergi sembahyang raya bersama2.Khutbah raya yang panjang menyebabkan beberapa orang sangat mengantuk.Tersengguk-sengguk di dalam masjid.

Sebaik sahaja keluar dari masjid,kaki melangkah melintas jalan untuk ke kubur.Surah Yassin disedekahkan kepada arwah atuk dan nenek.Kemudian berjalan kaki pulang ke rumah yang hanya beberapa meter sahaja.Sangat dekat.

Sesi bersalam-salaman dan memberi/menerima duit raya pun bermula.Duit raya yang diterima tidak sebanyak tahun sebelumnya.Entah mengapa.

Selepas menerima duit raya..acara bergambar pun bermula.Gambar dicapture oleh seorang jurugambar professional(ke?).





Selepas itu mereka pun pulang ke rumah dan berehat.Namun....Weh da la tulis gaya cam tu penat aku.

Sampai kat rumah rehat2 jap then tolong my mum masak.Roti Jala ok.HAHA.





ok dah penat nak taip da.Esok la sambung kisah raya kedua dan seterusnya.Aku nak tido skung.Badan adalah sangat tidak larat

3 comments:

Ili Shaheera said...

aQiiiii.. rindu beliau.. Tahun depan singgah mai Penang na, Dianza.. kita date okay! x333

Daz Dianza said...

wokeyy nnti kalo dianza pegi penang..dianza roger ili ok? HAHA

Ili Shaheera said...

Roger aw! Nah ni no. hp ili.. o13.. 4.. Oopsie? Kalau betoi2 maw, YM ili xD